03-05-2014

Op 29 april 2014 is de Frans bas Frédéric Vassar overleden.

Frédéric Vassar (William Le Maître was zijn echte naam) werd op 27 juli 1948 in Parijs geboren. Hij was lid van de Opera Studio van de Munt Brussel van 1970 tot 1973 en zong bij de Munt tot 1983. Tot zijn repertoire behoorden rollen als Wotan in ‘Die Walküre’ en Telramund in ‘Lohengrin’ van Wagner, Pizarro in ‘Fidelio’ van Beethoven, Scarpia in ‘Tosca’ van Puccini, Méphistophélès in ‘Faust’ van Gounod, de slechterikken in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach, Metternich in ‘L’Aiglon’ van Honegger / Ibert en Arkel in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy. Vassar zong op 9 februari 1992 in Vredenburg te Utrecht de rol van L’Orco in ‘Il Piccolo Marrat’ van Mascagni onder leiding van Kees Bakels en naast Lieuwe Visser en Huub Claessens. Een opname van dee uitvoering verscheen op het CD-label Bongiovanni. Vassar kreeg in 1990 ernstige gezondheidsproblemen, waardoor hij zijn carrière in 1996 moest afbreken. Zijn stem is in meerdere rollen vastgelegd op CD: Jacob in ‘La Légende de Joseph en Égypte’ van Méhul op CD uitgebracht door Le Chant du Monde en op DVD door DOM, Pytheus in ‘Sapho’ van Gounod, Vitellius in ‘Hérodiade’ van Massenet en de Erster Nazarener in ‘Salome’ van Richard Strauss, alle drie op Gala en Borella in ‘La Muette de Portici’ van Auber op EMI.

Lees op Res Musica

Kijk op YouTube