02-05-2014

De Nederlandse alt Aafje Heynis viert op 2 mei 2014 haar 90e verjaardag.

Aafje Heynis werd op 2 mei 1924 in het Noord-Hollandse Krommenie geboren. Zij had van 1946 tot 1949 zangles van de pedagoge Aaltje Noordewier-Reddingius en deed Staatsexamen Zang in 1948. Vanaf midden jaren vijftig trad zij op in binnen- en buitenland. Zij kreeg met name bekendheid als oratoriumzangeres en vertolkte werken van Bach (‘Matthäus-Passion’), Beethoven (Symfonie Nr.9), Brahms (‘Altrapsodie’), Händel (‘Messiah’), Mahler (Symfonie Nr.2) en Vivaldi (‘Stabat Mater’). Slechts sporadisch was zij te horen in opera’s. Zo zong zij in 1965 in Pizzetti ‘Assassinio nella Cathedrale’ van Pizzetti in de VARA-Matinee in het Concertgebouw te Amsterdam en was zij in 1969 te horen in de rol van Cornelia in ‘Giulio Cesare’ bij De Nederlandse Operastichting. Aafje Heynis werkte met bekende dirigenten als Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Otto Klemperer, Charles Munch en Wolfgang Sawallisch. Verder nam zij talrijke platen op voor het label Philips. Het laatste optreden van Aafje Heynis was op 19 december 1983 en daarna gaf zij nog zangles aan onder anderen Charlotte Margiono.