28-04-2014

Hoe oud dient een kind te zijn om te vernemen over de Holocaust? In Israël wordt het aan de kinderen al op jonge leeftijd onderwezen. En de opera ‘Brundibár’ van Hans Krása helpt daarbij. De kinderen van de Walworth Barbour American International School in de Israëlische plaats Even Yehuda voerden in april 2014 zes voorstellingen van de opera op. Ela Weissberger, die in de oorspronkelijke voorstellingen in het concentratiekamp Theresienstadt de rol van de kat speelde, bracht tijd met de kinderen door, woonde repetities en voorstellingen bij en sprak met het publiek. Aan het einde van de laatste voorstelling op 2 april 2014 voegden Ela en nog 13 Holocaust overlevenden zich bij de kinderen op het toneel en zongen met hun samen het overwinningslied van de finale van de opera.

Lees in Haaretz

© Tomer Appelbaum