© OperaNederland.nl

25-04-2014

Regisseur Jan Bouws is op 25 april 2014 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Bouws ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Bouws begon in 1956 als regie-stagiair bij de toenmalige De Nederlandsche Opera en deed zijn regie-opleiding aan The National School of Opera in Londen. Hij kreeg in 1960 een vast engagement bij De Nederlandsche Opera, eerst als algemeen assistent, daarna als regieassistent en uiteindelijk als huisregisseur. Van 1967 tot 2000 was hij Hoofd Regie van De Nederlandse Opera en de Opera Studio. Zijn internationale carrière bracht hem onder andere naar de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Joegoslavië, Duitsland en Engeland. Burgemeester Van der Laan roemde Bouws vooral vanwege zijn grote inzet voor beginnende, Nederlandse zangers.

foto-2
Jan Bouws en Jennie Veeninga tijdens de Lintjesregen Amsterdam 25 april 2014
© OperaNederland.nl

zie ook ABC van Opera Nederland