08-04-2014

Op 7 april 2014 is de Engelse bas-bariton John Shirley-Quirk overleden.

John Shirley-Quirk werd op 28 augustus 1931 geboren in Liverpool. Hij studeerde zang bij Roy Henderson en maakte zijn operadebuut in Glyndebourne in 1961 als invaller in de rol van Gregor Mittenhofer in ‘Elegy for Young Lovers’ van Henze. In 1963 werd hij lid van de English Opera Group van Benjamin Britten en zong met deze groep in premières van Brittens ‘Curlew River’ (1964), ‘The Burning Fiery Furnace’ (1966), ‘The Prodigal Son’ (1968), ‘Owen Wingrave’ (1971) en ‘Death in Venice’ (1973). Op 7 juli 1964 maakte Shirley-Quirk met de groep ook zijn debuut in Nederland als de Ferryman in ‘Curlew River’. Hij zong voor het eerst in de Scala van Milaan als Rangoni in ‘Boris Godoenov’ van Moessorgsky en hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York op 18 oktober 1974 in ‘Death in Venice’. Hij werkte mee aan de wereldpremière van ‘The Ice Break’ van Michael Tippett in de rol van Lev op 7 juli 1977 in de Royal Opera House Covent Garden te Londen. Andere rollen van John Shirley-Quirk waren Aeneas in ‘Dido and Aeneas’ van Purcell, Der Sprecher in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, Der Musiklehrer’ in ‘Ariadne auf Naxos’ van Richard Strauss, Guglielmo in ‘Così fan tutte’ van Mozart, de titelrol in ‘Wozzeck’ van Alban Berg en Golaud in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy. Zijn stem is vastgelegd op vele opnamen van werken van Britten, waaronder rollen in bovengenoemde opera’s en als Collatinus in ‘The Rape of Lucrezia’, Redburn in ‘Billy Budd’ en Theseus in ‘A Midsummer Night’s Dream’. John Shirley-Quirk gaf vanaf 1991 les aan de Peabody Institute van de The Johns Hopkins University te Baltimore en aan de Bath Spa University in Engeland. Hij overleed in Bath.