01-04-2014

Op 26 maart 2014 is de Engelse mezzosopraan Ann Howard overleden.

Ann Howard werd op 22 juli 1934 in het Engelse Norwood als Ann Pauline Swadling geboren. Zij maakte haar debuut bij de Welsh National Opera (WNO) in 1964 als Azucena in ‘Il Trovatore’ van Verdi. In datzelfde jaar zong zij met het Sadler’s Wells Orchestra de rol van de Heks in een opname van ‘Hänsel uni Gretel’ van Humperdinck in het Engels (Classics for Pleasure). In 1965 werkte zij mee aan gastvoorstellingen in Nederland van de Sadler’s Wells Opera, waarbij zij de rol zong van Queen of the Fairies in de operette ‘Iolanthe or The Peer and the Peri’ van Gilbert & Sullivan. Vanaf 1970 werd zij geëngageerd door bij de English National Opera (ENO) en zong daar met veel succes de titelrol in ‘Carmen’. In 1984 was zij voor de 250e maal in de rol van Carmen horen. Haar Amerikaanse debuut maakte zij in 1971 in New Orleans.

Ann Howard zong in vele wereldpremières, waaronder Leda in ‘The Mines of Sulphur’ van Richard Rodney Bennett (in het Sadler’s Wells Theatre van Londen, 1965), Mrs Danvers in ‘Rebecca’  van Wilfred Josephs (Opera North, 1983), Caliban in ‘The Tempest’ van John Eaton (Santa Fe, 1989), Elsie Worthing in ‘The Plumber’s Gift’ van David Blake (ENO 1989) en een Official in ‘The Doctor of Myddfai’ van Peter Maxwell Davies (WNO, 1996). Verder zong zij de rol van Mescalina in de Britse première van ‘Le Grand Macabre’ van György Ligeti (ENO 1982). Andere glansrollen waren Ortrud, Dalila, Cassandre, The Secretary in ‘The Consul’, de grootmoeder in ‘The Gambler’ en Amneris in Covent Garden.

Ann Howard is op CD te bewonderen in opnamen van ‘Candide’ van Bernstein met de Scottisch Opera (1992, That’s Entertainment) en als Fricka in ‘Die Walküre’ van Wagner met ENO in de befaamde Reginald Goodall Ring cyclus (live-opname december 1975, EMI). Op DVD verschenen uitvoeringen van haar bij ENO als Auntie in ‘Peter Grimes’ (Arthaus, 1994) en Ježibaba in ‘Rusalka’ (Arthaus, 1986).

Haar internationale carrière bracht Ann Howard verder nog naar België, Italië, Frankrijk, Canada, Mexico en Chili.  Begin 2014 kwam het boek ‘Conversations with Ann Howard’ van Susan Higgins uit, waarin de mezzosopraan haar levensverhaal vertelde.