03-03-2014

De Amerikaans-Nederlandse sopraan Roberta Alexander viert op 3 maart 2014 haar 65e verjaardag.

Roberta Alexander werd op 3 maart 1949 in De Amerikaanse plaats Lynchburg geboren. Zij studeerde vanaf 1969 aan de University of Michigan in Ann Arbor en daarna bij Herman Woltman op het Conservatorium van Den Haag. Als lid van de Operastudio maakte zij haar professionele operadebuut op 14 februari 1975 als Fanny in ‘La Cambiale di Matrimonio’ van Rossini bij De Nederlandse Operastichting. Later dat jaar zong zij op 16 december 1975 de rol van Ein Mädchen in de wereldpremière van ‘Der Kaiser von Atlantis’ van Viktor Ullman bij De Nederlandse Operastichting. Met deze productie trad zij ook op in opvoeringen in Israël. Roberta Alexander maakte haar debuut in de Metropolitan Opera van New York op 3 november 1983 als Zerlina in ‘Don Giovanni’. In de Met zong zij acht verschillende rollen in 78 voorstellingen. Zij zong in 1984 voor het eerst in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Mimì in ‘La Bohème’ van Puccini. In 1985 was zij voor het eerst te horen in Wenen in het Theater an der Wien als Cleopatra in ‘Giulio Cesare’ van Händel. Een jaar later trad zij als soliste voor het eerst op tijdens de Salzburg Festspiele met de Wiener Philharmoniker. Roberta Alexander is op diverse opnamen van opera’s te horen, waaronder ‘Prima la musica, poi le parole’ van Salieri (Teldec, 1987), ‘Giulio Cesare’ (Teldec, 1987), Elvira in ‘Don Giovanni’ (Teldec, 1988), Ilia in ‘Idomeneo’ van Mozart (Philips, 1991), ‘Paride ed Elena’ van Gluck (Capriccio, 1991), ‘Apollo e Daphne’ van Händel (Teldec, 1991) en ‘Der gewaltige Hahnrei’ (Decca, 1992) en ‘Beatrice Cenci’ (Sony, 1994) van Goldschmidt. Andere rollen die Roberta Alexander zong waren Fiordiligi in ‘Così fan tutte’, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’ en Vitellia in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart, Antonia in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach, de titelrollen in ‘Luisa Miller’ van Verdi, ‘Jenůfa’ van Janáček en ‘Manon’ en ‘Thais’ van Massenet. Dit jaar staat het Scala-debuut van Roberta Alexander gepland voor 18 mei als de vijfde maagd in ‘Elektra’ van Richard Strauss.