24-02-2014

Op 24 februari 2014 is de Roemeense bariton Nicolae Herlea overleden.

Nicolae Herlea werd op 28 augustus 1927 in Boekarest geboren. Hij studeerde aan het Conservatorium van Boekarest en daarna aan de Accademia di Santa Cecilia van Rome. Hij maakte zijn professionele operadebuut in 1951 aan de Opera Națională București als Silvio in ‘Pagliacci’ van Leoncavallo. Hij was voor het eerst te horen in de Royal Opera House Covent Garden van Londen op 29 oktober 1060 als Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini naast Teresa Berganza. Voorts maakte hij zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York in 1964 als Rodrigo naast Franco Corelli en Leonie Rysanek. In de Met zong hij gedurende twee seizoenen in 24 voorstellingen. Verder was Herlea te horen in de Scala van Milaan, het Teatro Liceo van Barcelona, de Staatsoper van Berlijn, de Weense Staatsoper, het Salzburg Festival en de Munt Opera van Brussel. Hij zong de rol van Figaro in ‘Il Barbiere di Siviglia’ zo’n 550 keer. Herlea werkte mee aan studio-opnamen van de opera’s Il Barbiere di Siviglia’, ‘Pagliacci’, ‘Lucia di Lammermoor’ van Donizetti, ‘Tosca’ van Puccini, ‘Cavalleria Rusticana’ van Mascagni en Forza del Destino’, ‘Rigoletto’ en ‘La Traviata’ van Verdi. Na zijn afscheid van het operatoneel gaf Herlea masterclasses aan het conservatorium van Boekarest. Gedurende de afgelopen tien jaar was hij president van de jury van de Hariclea Darclée International Voice Competition in Roemenië. Ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag ontving hij de Darclee Medal en de Darclee Foundation’s Honorary Diploma. Nicolae Herlea overleed in zijn woonplaats Frankfurt omringd door zijn familie.