21-02-2014

De Nederlandse bariton John Bröcheler viert op 21 februari 2014 zijn 69e verjaardag.

John Bröcheler werd op 21 februari 1945 in Vaals geboren. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht bij Leo Ketelaars en later in Parijs bij Pierre Bernac. Al tijdens zijn conservatoriumtijd maakte hij zijn operadebuut in 1968 bij de Zuid-Nederlandse Opera in ‘Rigoletto’ van Verdi. In 1970 zong hij voor het eerst bij De Nederlandse Operastichting in de rol van Leonetto in ‘Boccaccio’ van Von Suppé alternerend met Marco Bakker. In 1977 was hij bij De Nederlandse Operastichting te horen in de rol van Talbot in ‘Maria Stuarda’ van Donizetti naast Joan Sutherland in de titelrol. In dat jaar maakte hij ook zijn Amerikaanse debuut in San Diego in ‘Falstaff’ van Verdi. In Amerika had Bröcheler veel succes bij onder andere de New York City Opera in ‘La Loca’ van Menotti naast Beverly Sills, ‘Nabucco’ van Verdi met Grace Bumbry als Abigaile en in Los Angeles en Toronto in ‘Hamlet’ van Thomas met Joan Sutherland als Ophelia. Bröcheler maakte een opname van ‘Dichterliebe’ van Schumann begeleid door Tan Crone, die met de Preis der Deutschen Schallplatten Kritik werd bekroond. In 2005 werd Bröcheler benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.