© IPO

Chen Reiss ster van de avond in Tel Aviv ‘Rigoletto’

Het muziekseizoen 2009 / 2010 in Tel Aviv wordt afgesloten door de wereldpremière van de kinderopera ‘Alice in Wonderland’ van de componist David Sebba en een serie semi-scenische uitvoeringen van ‘Rigoletto’ door The Israel Philharmonic Orchestra. De opvoering van de opera ‘Rigoletto’ (1851) van Giuseppe Verdi (1813 – 1901) door The Israel Philharmonic Orchestra ziet er op papier goed uit, maar niets is helaas minder waar.

The Israel Philharmonic Orchestra werd opgericht door de violist Bronislaw Huberman, die in 1932 al de donkere wolken boven Europa zag samenkomen. Hij begon in 1936 een orkest in Palestina te formeren om zo Joodse musici uit Europa te redden. Maar liefst 73 musici uit Europa arriveerden in Palestina in 1936 met als doel dit orkest van wereldklasse te vormen, dat men vandaag de dag The Israel Philharmonic Orchestra noemt. Dirigent Zubin Mehta is al sinds 1969 verbonden aan The Israel Philharmonic Orchestra. Hij heeft er een schitterend orkest gemaakt, dat bestaat uit stuk voor stuk uitstekende solisten. En toch klinkt het in de semi-scenische opvoering van ‘Rigoletto’ niet als een operaorkest. Dit komt door de strenge hand van de maestro. Je kan je bijna niet voorstellen dat het Mehta’s eerste ‘Rigoletto’ zou zijn, maar er is geen enkele studio- of zelfs liveopname van een ‘Rigoletto’ onder zijn leiding bekend. Mehta neemt als zo vaak snelle tempi en laat de teugels nauwelijks vieren, waardoor deze ‘Rigoletto’ helaas niet bruist.

Gelukkig wordt de voorstelling gered door de solisten en met name de Israëlische sopraan Chen Reiss in de rol van de reine Gilda als ster van de avond. Reiss zingt loepzuiver met een mooie en ronde stem. De diepte van haar interpretatie en haar muzikaliteit overschaduwen menig befaamde vertolker van deze rol. Wanneer zal men haar eens in Nederland kunnen horen? De rol van de hertog wordt gezongen door de ‘rising star’ tenor Vittorio Grigolo. Zijn manier van zingen is een kwestie van smaak. Hij houdt van “voezelen” en zingt dan weer zacht, dan weer hard op plaatsen waar Verdi het niet heeft geschreven. Grigolo verwaarloost zo de zanglijn en dat kan noch door zijn fantastische hoogte noch door zijn over-the-top acteren goed gemaakt worden. De Italiaanse bariton Alberto Gazale viel in voor Leo Nucci in de titelrol. Gazale zingt veel in Italië en eerder dit jaar zong hij Rigoletto nog aan de Scala. Hij heeft een mooie stem en veel mogelijkheden tot kleuren. Soms heeft hij de neiging zijn stem dicht te knijpen en dat bracht hem even in problemen, waarvan hij goed herstelde. De veelzijdige bas Maurizio Muraro is een fantastische Sparafucile met een goede hoogte en wat een schitterende lage F!

Het operaseizoen van Tel Aviv wordt in augustus nog afgesloten met de wereldpremière van de kinderopera ‘Alice in Wonderland’ van de componist David Sebba. Daarvoor stapte het ensemble van de Israëlische Opera op 9 augustus over op de trein naar Tel Aviv en braken Alice, het Witte Konijn, de Mad Hatter, de rups Caterpillar en andere personages in de rijdende trein uit in zang.