Droompaar schittert in Rotterdams Nieuwjaarsconcert 2010

Het Rotterdams Opera Koor heeft het Nederlandse droompaar van de opera Eva-Maria Westbroek en echtgenoot Frank van Aken gestrikt voor het Nieuwjaarsconcert 2010 en wat een schitterend initiatief!

Nederland heeft een rijke traditie aan operakoren. Deze koren brengen met een beperkt budget vaak sympathieke uitvoeringen, terwijl een gezelschap als De Nederlandse Opera met tientallen miljoenen euro’s subsidie schaamteloos de meest afschuwelijke producties presenteert. En het is het Rotterdams Opera Koor (ROK) dat op het sympathieke idee is gekomen om de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek met haar echtgenoot tenor Frank van Aken als het nieuwe droompaar van de opera te engageren voor het Nieuwjaarsconcert 2010.

Het programma van het Nieuwjaarsconcert 2010 was rondom deze solisten samengesteld en daarmee heeft het ROK zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt. Het koor (drie maal zoveel dames als heren) sloeg zich dapper door het lastige repertoire heen, daarbij opvallend sterk ondersteund door het Begeleidingsorkest Continuo-Rotterdam, dat zijn naam eer aandoet en de kunst van het begeleiden verstaat. Dirigent Ago Verdonschot hielt het geheel goed bijeen en toonde een fijn oor voor het Italiaanse repertoire.

De solisten Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken zijn afzonderlijk over de hele wereld in hoofdrollen te horen, maar samen treedt het echtpaar zelden op. Tijdens dit Nieuwjaarsconcert zongen zij werken uit hun vaste repertoire. Haar hartveroverende aria uit ‘La Forza del Destino’ herinnerde aan haar uitvoering in Brussel en haar ‘Die lustige Witwe’ deed opnieuw denken aan de Scala in Milaan. De delen uit ‘Cavalleria Rusticana’ brachten het droompaar weer even terug naar Novi Sad, waar zij deze opera al in 1995 samen zongen en Van Aken was onlangs nog hierin te horen tijdens de fraaie uitvoering in Utrecht. De aria en het duet uit ‘Manon Lescaut’ van Puccini waren schitterend en de vraag laat zich stellen welk operahuis Eva-Maria Westbroek binnenkort in deze opera zal gaan bezetten. En Otello’s “Dio mi potevi” door Van Aken was één van de hoogtepunten van de avond. Het zou fantastisch zijn hem in deze rol van Verdi te kunnen horen. Het was een prachtig concert en de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam was afgeladen vol met enthousiaste bezoekers.

Frank van Aken en Eva-Maria Westbroek zijn de koning en koningin van de Nederlandse opera (lees: met kleine letters!) en vanaf 2010 zullen zij vaker samen gaan optreden. In september van 2010 zingen zij de tweeling Siegmund en Sieglinde in Wagners opera ‘Die Walküre’ in Frankfurt en dezelfde rollen zullen zij ook samen uitvoeren in Barcelona in 2014. En er zijn nog meer aanbiedingen gekomen, maar nog niet van De Nederlandse Opera…