© Anders Bach

Dirigent Giordano Bellincampi grote ontdekking van Havenkomconcert Almere

Het hoogtepunt van het Almere Haven Festival 2008 was het klassieke concert op 6 september in de Havenkom van Almere Haven. De voortreffelijk spelende Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen gaf onder leiding van dirigent Giordano Bellincampi een concert met de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer, de tenor Sergey Drobyshevsky en de violist Yossif Ivanov. Het was een concert vol verrassingen en hoogtepunten.

De eerste verrassing van het concert betrof de jonge Belgisch-Bulgaarse violist Yossif Ivanov. Hij studeerde onder andere bij Zahker Bron en behaalde meerdere prijzen op belangrijke vioolconcoursen. Doorleefd speelde Ivanov het vaak afgezaagde “Méditation” uit de opera ‘Thaïs’ van Massenet en schitterend virtuoos het halsbrekende “Tzigane” van Ravel met zijn complexe harmonieën en gecompliceerde ritmes. Ivanov brengt binnenkort een CD uit met de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen onder leiding van de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden.

Annemarie_Kremer_2

Een ander hoogtepunt van het Havenkom Concert was de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Tussen de repetities van haar ‘Tosca’ van Puccini in Dortmund door, gaf zij in Almere een voorproefje van de aria “Vissi d’arte” uit die opera. Zo schitterend en doorleefd gezongen maakt het ongeduldig naar de première op 27 september a.s. In twee fagmenten uit Puccini’s ‘Madama Butterfly’ liet Annemarie Kremer opnieuw horen, waarom zij in Dortmund staande ovaties en lovende internationale pers kreeg met haar uitvoering. In het duet werd zij bijgestaan door de Wit-Russische tenor Sergey Drobyshevsky, wiens stem meer thuis is in het jugendliche Heldentenor repertoire dan in het lyrische vak.

De Italiaans-Deense dirigent Giordano Bellincampi was de andere grote ontdekking van het Havenkomconcert Almere. Bellincampi werd geboren in Rome, leeft sinds zijn elfde jaar in Denemarken en studeerde aan het conservatorium van Kopenhagen. Op dit moment is hij vaste dirigent en artistiek directeur van de Deens Nationale Opera. Bellincampi is een heuse operadirigent met een goed luisterend oor voor zijn zangers. Hij is vitaal, dynamisch, spontaan en verrassend en ontlokt goede prestaties aan solisten en orkest. Hopelijk mogen we Bellincampi vaker nog horen in Opera Nederland (bij de Zaterdag Matinee bijvoorbeeld).

Het publiek was in grote getale toegestroomd, luisterde  aandachtig en reageerde enthousiast. Hen werden de fragmenten van het concert intelligent en geestig ingeleid door Hans van den Boom. De artistieke organisatie van het Havenkom Concert Almere verdient grote lof voor deze uitstekende muzikale prestatie.