Francis van Broekhuizen

“Vissi d’arte, vissi d’amore”

De Nederlandse sopraan Francis van Broekhuizen is één van die jonge zangers, die zich evenzeer in het reguliere repertoire als in het minder gangbare thuis voelt. In oktober en december van dit jaar zingt zij bij Opera Trionfo de rol van Diane La Houppe in de Nederlandse première van ‘Les Aventures du Roi Pausole’ van Arthur Honegger en begin 2009 in ‘Phaëton’ van Lully bij Opera Animous. “Sommige rollen passen je beter dan andere, maar in wezen probeer ik elke rol zo te zingen, dat het op mijn lijf geschreven lijkt te zijn.”

Van huis uit is Francis van Broekhuizen altijd al met muziek bezig geweest. “We hebben al meer dan 15 jaar een familie- / huiskamerkoor, waarin pa, ma, broers, tante, neef en schoonzus meezingen. Tegenwoordig sta ik er ook voor als dirigent!” Al jong zong Van Broekhuizen mee met de grammofoonplaten van Maria Callas en kreeg haar eerste lessen bij Dobrinka Yankova, een Bulgaarse die in Den Haag lesgaf. “Ik studeerde Maatschappelijk Werk en dienstverlening en wekelijks had ik zangles bij haar thuis. Daarnaast ging ik ook wekelijks bij pianist Paul de Jong repertoire doorzingen en een portje drinken. Het waren heerlijke middagen met zingen en praten over muziek! Hij heeft me ook veel geleerd”.

Na de opleiding Maatschappelijk Werk te hebben afgemaakt, deed Francis van Broekhuizen toelatingsexamen voor de vier grote conservatoria. “Ik dacht: Kansen spreiden, dan moet ik ergens wel aangenomen worden! En ja, hoor, op alle vier werd ik aangenomen! Ik ben naar het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam gegaan en heb vijf jaar les gehad van Kevin Smith. Vervolgens afgestudeerd met hoogste onderscheiding en als een speer door naar De Nieuwe Opera Academie. Daar heb ik een heerlijke tijd gehad, les gekregen van Cora Canne Meijer en ook daar weer afgestudeerd met onderscheiding! Toen heb ik met het Internationaal Vocalisten Concours van Den Bosch meegedaan, waar ik tot en met de halve finale kwam en daarna nog een derde prijs op het Cristina Deutekom Concours! Uiteindelijk ben ik toen eigenlijk direct bij Opera Zuid terecht gekomen.”

“Zingen is veel studie en openminded blijven naar de muziek en het drama en / of komedie”, vertelt Van Broekhuizen. “Ik hou van ouderwetse regies, maar vind eigenlijk moderne ook heel mooi. Als de zangers en het stuk maar levend zijn en mensen van vlees en bloed! Ik wil meegesleept kunnen worden met het verhaal en de muziek!” Door de vaste contracten heeft Van Broekhuizen verschillende rollen gezongen, met name in het lyrische en jugendlich-dramatische vak. “Je krijgt dingen aangeboden en dan probeer je zo goed mogelijk die rollen te zingen. Mijn eerste rollen waren eigenlijk bij De Nieuwe Opera Academie en daarna bij Opera Zuid. Mijn lievelingsrol blijft Suor Angelica. Dat is ook mijn grootste succes gebleken!” Op het moment wordt Francis van Broekhuizen gecoacht door Charlotte Margiorno en in de toekomst liggen Mimi in ‘La Boheme’, ‘Tosca’ en Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ nog in haar verlangen. “Die lijken mij echt geweldig!”