Jennie Veeninga

Twintig vragen…

De Nederlandse sopraan is op 28 november jarig, maar zij viert haar verjaardag niet. Haar verjaardag is voor Opera Nederland echter aanleiding haar in het zonnetje te zetten aan de hand van een aantal vragen en de lezersaanbieding van de maand.

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Het ‘Matthäus Passion’ van Bach (eigenlijk überhaupt alles van Bach), alle liederen van Mahler, het ‘Messa da Requiem’ van Verdi, ‘Tosca’ van Puccini, ‘Carmina Burana’ van Orff en ‘Porgy and Bess’ van Gershwin.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
– Opnamen van Bach, Mahler, Mendelssohn, Chopin, Gershwin en veel vioolconcerten.

3. Favoriete niet-klassieke musici?
– Frank Sinatra, Charles Aznavour, Barbra Streisand en Adamo.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
– De Vierde Symfonie van Mahler met Maria Ewing onder leiding van Bernard Haitink.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
– Daar moet ik nog even goed over nadenken…

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
– Moet ik nog harder over nadenken!

7. Live-uitvoeringen waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
– Laatste concert van Maria Callas in Amsterdam
– ‘Carmina Burana’ met het Nederlands Dans Theater

8. Recente films, die je mooi vond?
– Eh…. op televisie de dramaserie ‘Dokter Deen’ en het programma ‘Erica op reis’ met Erica Terpstra.

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
– ‘Gaslight’ met Ingrid Bergman en Joseph Cotten, onvergetelijk ‘Death in Venice’ met Dirk Bogarde en muziek van Mahler, ‘Ieri, oggi, domani’ met Sophia Loren en Marcello Mastroianni, ‘Nachts auf den Straßen’ met Hildegard Knef en Hans Albers, uit mijn jeugd ‘Domani è troppo tardi’ met Pier Angeli, onvergetelijk ook ‘Papillon’ met Dustin Hoffman en Steve McQueen, ‘Turks Fruit’ met Monique van de Ven en Rutger Hauer en de balletfilms met Nurejev.

10. Boeken, die belangrijk voor je zijn?
– ‘De vergankelijkheid’ van Midas Dekkers, ‘Als ik nee zeg voel ik mij schuldig’ van Manuel Smith, ‘De Goelag Archipel’ van Aleksandr Solzjenitsyn, ‘De azielzoeker’ van Arnon Grunberg, ‘Publieke Werken’ van Thomas Rosenboom, ‘Het vrome volk’ van Maarten ’t Hart, ‘La Nausée’ van Jean Paul Sartre, ‘Just above my head’ van James Baldwin, ‘The world acording to Garp’ van John Irving, ‘De procedure’ van Harry Mulish, ‘De kus’ van Jan Wolkers en alles van Simon Vestdijk en Gerard Reve.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
– Dat ik mijn carrière zonder enige hulp van buitenaf heb gefikst! Nooit heb ik me laten verleiden door beloften van dirigenten, regisseurs of theaterdirecteuren en al helemaal niet van impresario’s. Ik heb alles zelf geregeld en op eigen kracht volbracht. Yes Sir! Want je ziet om je heen wat er met je gebeuren kan als je teveel af gaat op wat anderen goed voor je vinden en van je verwachten.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
– Gaat je helemaal niets aan!

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
– Muziek, kunst, en alles van groeit en bloeit.

14. Als ik er eens uit wil…
– Toscane, Praag, New York.

15. Mensen waren vaak verbaasd, dat ik…
– na een televisie of radio-optreden de deur niet onmiddellijk open deed voor onaangekondigd bezoek.

16. Mijn favoriete steden zijn
– Parijs vanwege de vele musea, New York (fascinerend), Sarajevo (voor de oorlog, de nieuwe en oude stad), Antwerpen (gezellig). Maar Amsterdam is mijn stad, ook al is het niet meer zo gezellig als vroeger.

17. Ik heb nooit begrepen waarom
– veel mensen als kuddedieren achter elkaar aan lopen.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
– Wat een indiscrete vraag, zeg! Wat moet je daarmee? Nou, oké, hier is iets, dat mij groot genot geeft: Met een lief hondje op schoot op een gezellig terras volkomen anoniem genieten van schuimig kopje koffie verkeerd zonder aangegaapt te worden…

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
– Nelson Mandela. Wat een karakter!!!

20. Ik ben stiekem verliefd op
– Plácido Domingo, een allround artiest! Maar ook op iedereen die een beetje lief voor me is…