Cora Burggraaf

Twintig vragen…

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
– Tjonga, da’s een moeilijke. Waar moet ik beginnen? Mozart’s Ouverture van Figaro is geweldig, Bach’s Wohltemperierte Klavier. Symfonieën van Shostakovich. Het slotkoor van Dido and Aeneas. De liederen van Kurt Weill. Maar ik kan zo nog 20 andere geweldige werken opnoemen. Een echte favoriet kan ik daaruit niet destilleren.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
– Bach’s Wohltemperierte Klavier. En de Cabaret Songs-CD van Malena Ernman. Plus een opera van Monteverdi. De Rameau CD van Calefax, zodat m’n man er ook bij is. En een ingespeelde sing-along-CD, dan kan ik zelf ook nog wat jodelen met begeleiding bij gebrek aan een piano of orkest!

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
– Jacques Brel. En ik kreeg laatst van een vriend een CD met jazzmuziek uit de jaren 40. Geweldig mooi. Ik houd sowieso erg van jazz. En naar volksmuziek uit allerlei delen van de wereld ben ik ook nieuwsgierig. Fascinerend is het bijvoorbeeld om naar Le Mystere des Voix Bulgares te luisteren (eventjes dan… een hele avond kan ik niet zo goed volhouden).

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
– 
‘When I am laid in earth’ uit Dido and Aeneas. Ook al is Dido natuurlijk eigenlijk een verwend nest. En ook ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel. Liederen van Brahms en Mahler, en Mahler’s 2e Symfonie. En meer.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
– 
Hendrik Andriessen’s Miroir de peine. Een ge-wel-dig mooi stuk voor sopraan en strijkorkest. Zou internationaal veel vaker uitgevoerd moeten worden. Net als de liederen van Cécile Chaminade, en van Joseph Kosma.

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
– 
‘Zueignung’ van Richard Strauss! Brr, wat een vervelend lied.

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
– 
Maxim Vengerov speelde op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag toen ik daar studeerde en hij heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ook hoorde ik Cecilia Bartoli ooit tijdens een repetitie (Maxim Vengerov zat toen toevallig naast me ook te luisteren). Haar enorme overgave en plezier zijn nog altijd een inspiratie. En een uitvoering van de studenten van de Royal College of Music waar ze Shostakovich speelden onder Haitink was adembenemend. Het dak ging eraf.

8. Recente films, die je mooi vond?
– 
De laatste film die ik zag was Biutiful. Prachtig, deprimerend en beklemmend.

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
– Amélie. The Truman Show. En van die prachtige verstilde films die ik in het Filmhuis in Den Haag zag, maar waarvan ik direct de naam weer vergat.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
– 
Bijna alle boeken die ik lees zijn voor mij belangrijk. Ik lees veel en uit elk boek haal ik wel iets verrijkends. Ik licht er twee uit: ‘The Art of Possibility’ van Benjamin Zander, omdat het enthousiasme en plezier en doorzettingsvermogen in je wakker maakt, wat je helpt om de moeilijke momenten van het leven door te komen. En ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ van Dmitri Verhulst verhaalt van het leven zelf. Verhulst beschrijft met grote tederheid het leven van Mevrouw Verona, met alle oneffenheden en problemen. En doordat Verhulst met zorg en aandacht beschrijft en daardoor alles toch een bepaalde schoonheid krijgt, kijk je zelf ook anders naar het leven. Hij herinnert je aan de schoonheid ervan, ook al worstelen we allemaal.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
– M’n doorzettingsvermogen en m’n teamplayer-mentaliteit.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
– M’n onvermogen om namen te onthouden.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
– 
Water (zoals een zangeres betaamt), verdieping, contact (niet persé in die volgorde).

14. Als ik er eens uit wil…
– 
Ga ik eens lekker op de bank zitten! Of ga ik naar het theater en/of de natuur in, het liefst samen met m’n lief of met vrienden.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
– 
op m’n 16e een bos krullen had, helemaal van mezelf (en van krulgel van de Kruitvat).

16. Mijn favoriete steden zijn …
– 
Barcelona, Londen, Amsterdam

17. Ik ben stiekem verliefd op …
[denkt heel hard na]

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot …
[nerveus lachje]

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten …
– 
Simon Rattle. De manier waarop hij het beste uit mensen weet te halen door een combinatie van veeleisendheid en motivatie is geweldig. Brigitte Fassbaender, omdat ze zo’n eigenheimer is en er altijd helemaal voor ging. Een boeddhistische monnik, uit nieuwsgierigheid. En iemand die mij cello gaat leren spelen.

20. Ik heb nooit begrepen waarom …
– 
de cellofaantjes van CD’s en allerlei andere verpakkingen zo rottig opengaan.