Karin Strobos

“Zien waar mijn stem mij heen voert”

Na haar successen als Siebel in ‘Faust’ en Hans in ‘Hänsel und Gretel’ bij Opera Zuid, zal de Groningse mezzosopraan Karin Strobos dit jaar haar debuut gaan maken als Cherubino en Octavian. Maar verder in de toekomst kijkt zij nog liever niet. Ze geniet van het moment en wacht af waar haar stem haar heenvoert.

“Het belangrijkste dat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding is genieten van ieder moment. En dat houdt in niet alleen gelukkig zijn in mijn werk, maar ook privé. Ik heb geleerd dicht bij mezelf te blijven en in alle opzichten goed voor mezelf te zorgen. Als de balans er is, dan komt dat ook tot uiting op de bühne. Daarnaast heb ik geleerd in discipline te leven, want het is hard werken en goed voor je zelf zorgen. Je draagt je instrument immers altijd bij je.”

Haar opleiding deed Karin Strobos aan het Utrechts conservatorium, waar zij in 2007 haar Master met onderscheiding behaalde. Zij volgde de internationale Liedklas bij Udo Reinemann en Masterclasses bij onder anderen Rudolf Janssen, Noël Lee, Jeanette Aster, Gusta Gerritsen en Henk Smit. Opera-ervaring deed Karin Strobos op bij Het Onafhankelijk Toneel Rotterdam, Operacinema, Operastudio Nederland, Toneelgroep Amsterdam, Het Grachtenfestival, Studio 32, De Nederlandse Opera en Opera Zuid. “Spelen in opera en me uitleven vind ik heerlijk. Het bewegen is geweldig, ook al heb ik ook wel moeten leren om stil te staan”, lacht zij.

“Het acteren is voor mij even belangrijk als het zingen. Daarbij is het zo leuk te zien wat een regisseur uit je krijgt. Harry Kupfer bijvoorbeeld heeft een enorme indruk op me gemaakt. Hij was heel goed voorbereid en krijgt veel voor elkaar. Hij laat je je eigen invulling aan de rol geven en geeft je het gevoel te improviseren, terwijl hij het eigenlijk allemaal allang uitgedacht had. Monique Wagenmakers leerde me de basis en je vrij te voelen op het toneel. Daar heb ik nog elke repetitie wat aan. Michiel Dijkema liet mij over grenzen gaan, waarvan ik in eerste instantie niet van had verwacht dat ik dat kon en dat ik het in me had. Ook Marcel Sijm is een heel stimulerende regisseur, want hij had een enorm enthousiasme, dat ontwapenend was.”

Voor dit jaar staan de rollen Cherubino en Octavian op het programma van Karin Strobos. Hoe haar toekomst er verder uit gaat zien heeft zij nog niet precies uitgestippeld. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat het vak mij is overkomen. Het ging allemaal heel snel. Ik ben eigenlijk in mijn geboorteplaats Winsum gaan zingen om van mijn stotteren af te komen en voor ik het wist zat ik opeens op het conservatorium. Het ging zoals zo vaak vanzelf. Ik werk nu 10 jaar met mijn zangcoach Henny Diemer en ben heel blij met haar. Voor het instuderen van de rollen is het ook goed om naar anderen te gaan, die de rol op de bühne hebben gezongen. Waar mijn stem mij heenvoert zullen we zien. Ik hoop in elk geval maar naar veel mooie rollen.”

Ik heb de prachtige kans om superrollen te mogen zingen in een korte termijn in Nederland en daar ben ik Opera Zuid dankbaar voor. Zij zijn het enige bedrijf in Nederland dat jonge mensen de kans geeft om de ervaring op te doen, die je anders in het buitenland zou krijgen. Ik ben blij dat ik nog in Nederland ben. Ik heb twee kamermuziekensembles en kan daar nu dus ook nog steeds mee musiceren. Ook dat geeft energie. Het is goed voor mijn ontwikkeling ook even heel zacht te mogen zingen en samen muziek te mogen maken op het moment. Het is belangrijk voor mij om beide disciplines te mogen uitoefenen, dat maakt me compleet als musicus en als mens. Er is zoveel mooie muziek geschreven en daar wil ik zoveel mogelijk van leren kennen.”