Nederlandse operazangers op DVD (deel 1)

De DVD registratie van ‘Agrippina’ van Händel uit Bratislava heeft een grotendeels Nederlandse bezetting. ‘Agrippina’ werd voor het eerst opgevoerd in1709 en is één van Händels eerste opera’s met nog korte aria’s en veel recitatieven. De opera speelt zich af in 54 voor Christus te Rome ten tijde van keizer Claudius. In deze productie uit 2004 zingt de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer de rol van Claudius’ echtgenote Agrippina. De rol past haar als een handschoen en je kan je ogen bijna niet van haar afhouden. Naast haar recentere titelrollen als ‘Madama Butterfly’, ‘Tosca’, ‘Attima’ en ‘La Fille du Régiment’ laat zij in deze titelrol opnieuw haar enorme veelzijdigheid zien. Luister naar het indrukwekkende “Pensieri, voi mi tormentate!” De Nederlandse bariton Quirijn de Lang is een eerlijke Ottone en toont in deze productie van vijf jaar geleden al zijn grote potentieel. Renate Arends is een openbaring als Poppea. Zij beschikt over een prachtige, heldere sopraan met een klank à la Lucia Popp en fraai coloraturen en hoogte. Het is jammer dat Poppea’s aria “Bel piacere” niet is geïncludeerd. Regisseur is de Zwitserse Eva Buchmann. Ze gebruikt de uitvergrote acteerstijl uit Händels tijd (inclusief aparte = verklaringen van personages voor het publiek) voor het onoprechte en de hedendaagse personenregie voor het eerlijke. Dit alles geplaatst in een klein decor werkt zeer effectief en levendig. De schitterende kostuums zijn van de hand van couturier Peter George d’Angelino Tap. Het Combattimento Consort Amsterdam aangevoerd door violist Jan Willem de Vriend heeft een uitstekend luisterend oor voor de zangers en speelt vast zingend met een uitstekend gevoel voor atmosfeer. Een absolute aanrader! (Challenge Classics 72143)

DVD_Hartmann_StuttgartDe DVD registratie van de opera ‘Simplicius Simplicissimus’ van Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) door Arthaus is een belangrijke uitgave. De communist Hartmann schreef deze anti-oorlogse kameropera rond 1934 in ballingschap. Het verhaal is gebaseerd op de traumatische omstandigheden ten tijde van de 30-jarige oorlog van 1618, toen in Duitsland driekwart van de 16 miljoen inwoners omkwam. De opera gaat over geweld en destructie, toont de naschokken van de Eerste Wereldoorlog en anticipeert op Hitlers fascisme en werd voor het eerst uitgevoerd in 1948 en gereviseerd in 1956 voor volledig orkest. Deze DVD productie van 2005 is de heropvoering uit Stuttgart van regisseur Christoph Nel (1944, Stuttgart). Nel is één van toonaangevende operaregisseurs van Duitsland. Zijn regie is consequent, economisch en gedetailleerd en hij zoekt steeds de grens op tussen realiteit en surrealisme. Als decor gebruikt hij Hartmanns woning, die diende als gevangenis en vluchtoord in München waar hij in ballingschap componeerde. Nell voert een sterke personenregie en op het gezicht van Simplicius, schitterend gezongen door Claudia Mahnke, is het lijden van het ene trauma na het andere af te lezen. De opname is ook met name interessant vanwege de imponerende vocale én acterende topprestatie van de Nederlandse tenor Frank van Aken in de heldenpartij van Einsiedel in het tweede deel van de opera. (Arthaus 101 255)

belairclassiquesbac034Onlangs verscheen ‘Die Walküre’ van Richard Wagner uit Aix-en-Provence van 2007 met de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek in de rol van Sieglinde. Haar uitzonderlijke muzikaliteit gecombineerd met haar uitmuntende verstaanbaarheid en eerlijke geluid zijn indrukwekkend. Dit sensationele roldebuut leverde haar een ovationeel applaus en een unaniem lovende pers op en zij hernam de rol in Covent Garden in 2007 en in Bayreuth in 2008. De regie van deze ‘Die Walküre’ is van Stéphane Braunschweig als onderdeel van de ‘Ring’ die hij in Aix en Salzburg tot 2010 doet. De minimalist Braunschweig kan zich met Stanislas Nordey tot de troonopvolgers van Patrice Chéreau rekenen. Zijn ‘Die Walküre’ is eenvoudig, direct, correct, rustig, helder, maar ook soms spanningsloos en saai. Dirigent Simon Rattle maakt de muziek opwindend en laat met zijn ingehouden tempi ons van elk moment uitgebreid genieten. Siegmund wordt gezongen door Robert Gambill met ongesteunde tenor en dientengevolge snel vibrato gekoppeld aan soms bleke, non-vibrato tonen. Verder opmerkelijk is de Helmwige van Erika Sunnegardh, die inmiddels al haar bejubelde Met debuut heeft gemaakt als Turandot en Salome. (BelAir BAC034)