Een “must-have” CD voor elke operaliefhebber is deze live-opname uit Florence van 1977. Dirigent Riccardo Muti wordt al na de ouverture beloond met een ovationeel applaus voor zijn gepunteerde en spannende lezing en de Abigaille van de Nederlandse sopraan Cristina Deutekom is zonder meer de meest indrukwekkende op CD te noemen. Haar trefzekerheid en beheersing maken haar Abigaille meedogenloos en dominant. Luister hoe zij in de cabaletta in één adem doortrekt naar de hoge C. De opname is mede aantrekkelijk door Bonaldo Giaiotti, de belangrijkste Zaccaria van zijn generatie. (Gala GL 100.589)

DVD_CD_Derksen_1Kort geleden verscheen de complete Nabucco van de Nederlandse bariton Jan Derksen uit 1972 op CD. Pauline Tinsley zei bij de uitreiking van deze opname: “In de waanzinscène in ‘Nabucco’ maakte hij me soms bang. Die blik in zijn rollende ogen! Hij zag er echt uit alsof hij gek geworden was. Dat heb ik nooit bij iemand anders gezien”. Hoogtepunten van Derksens Nabucco zijn natuurlijk het duet met de Abigaille van Tinsley aan het begin van de derde akte en zijn aria aan het begin van de vierde “Dio di Giuda”. Luister ook naar zijn schitterende hoge A bij het ineenstorten van het idool van Baal! Pauline Tinsley heeft een slanke en flexibele stem met een metalen klank en is hier een dramatische en krachtige Abigaille, die alle noten te lijf gaat. Interessant is de opname mede vanwege de Zaccaria van de Nederlandse bas-bariton Henk Smit. (Ponto PO-2001)

DVD_CD_Nabucco_Living_StageBijzonder is ook de radiouitzending van een gastoptreden van ‘Nabucco’ gegeven door de Scala van Milaan in 1960 in Hilversum. De Italiaanse sopraan Anita Cerquetti zong hier wat later bleek de laatste noten van haar korte carrière. Het verval in Cerquetti’s stem is al hoorbaar in een duidelijkere scheiding van haar registers en in de hoogte, maar haar Abigaille is interessant vanwege het ronde en lyrische geluid van haar spintosopraan. De eerste Abigaille, Giuseppina Strepponi, moet ook een lyrische sopraan zijn geweest, want ze was een gevierd Amina, Adina, Lucia en Elvira. (Living Stage LS 4035144)

DVD_CD_Nabucco_ArthausDe ‘Nabucco’ uit Piacenza van september 2004 is uitgebracht op Arthaus DVD. De productie is in vele opzichten provinciaals te noemen. De regie van Paolo Panizza is traditioneel Italiaans en we zien veel koor met opgeheven handen in lachwekkende kostuums en een heus Cirque du Soleil. Nabucco lijkt hier meer op een stripfiguur uit Astrix en Obelix dan op de Babylonische heerser. Ambrogio Maestri is een wat bleke Nabucco, maar hij heeft een opvallend fraai legato. Andrea Gruber is als Abigaille meer een Turandot zonder coloratuurtechniek, laat staan trillers. Cristina Deutekom sprak ooit de woorden “wie ben jij om de componist te verbeteren?” en die had Andrea Gruber zich ter harte kunnen nemen. Haar extra versieringen in het tweede deel van de cabaletta (weer in de mode) werden haar door het publiek niet in dank afgenomen (luister onderaan deze pagina), maar het bestraffende “boe” en “vergogna!” uit de “loggione” horen we op deze DVD niet. Daniel Oren dirigeert vrij vlak en vaak vlug, maar de klank wordt ook niet geholpen door de blikkerige opname met weinig bas. Maestro del coro Corrado Casati leverde een opvallend schitterende uitvoering door het koor. (Arthaus 101241)

DVD_Nabucco_TDKDe Weense ‘Nabucco’ uit 2001 is één van de betere producties uit het wisselende oeuvre van de Duitse regisseur Günter Krämer met netdoeken, schaduwen en veranderende decors. Maar het blijft allemaal weer bij ideeën en vondsten zonder spannend geheel en de cameraregie kiest vaak close-ups en details, waardoor het theatrale effect verloren gaat. De provocerende beelden van gedepoteerde joden zijn sterk en dramatisch. De Abigaille van Maria Guleghina heeft “Durchslagskraft”. Haar hoogte is echter niet sterk en ze zit er af en toe een semi-toon onder, maarimperfectie is nooit belangrijk voor het effect van Abigaille. Leo Nucci is een uitstekend acteur, zijn bariton kelig en het gesleep naar de noten voorspelbaar en vervelend. De aria van Fenena door Marina Domashenko is een hoogtepunt van deze ‘Nabucco’. Dirigent Fabio Luisi is inspirerend met af en toe gejaagde tempi en sterke “Draufgängertum”. (TDK 824121001544)

Kortom, soms is opera gewoon ogen dicht, oren open en lekker luisteren naar een CD.