***** Deze productie van ‘Hänsel und Gretel’ van Laurent Pelly ging in 2008 in Glyndebourne in première. Pelly moderniseert het sprookje en refereert in zijn enscenering aan de consumptiemaatschappij en de verloedering van de jeugd. De familie woont in een kartonnen doos, het bos is een dor landschap met kale bomen en de heks bevindt zich een supermarkt. Dit is een heerlijke productie in de karakteristieke, kleurrijke stijl van Pelly. De kinderen worden voortreffelijk gespeeld en goed gezongen door Jennifer Holloway – in een geloofwaardige travestierol van Hans -en Adriana Kucerova als Gretel. Beiden zijn geweldig energiek. De rol van de heks wordt gezongen door de tenor Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, die in een roze mantelpak met pruik een boosaardige indruk maakt. Men kan bedenkingen hebben tegen een tenor in deze rol, maar de travestie is bijzonder geestig en het geeft vaart aan de voorstelling. Irmgard Vilsmaier is waarschijnlijk de beste Mutter van dit moment. Een enorme belofte als dramatische sopraan. Zij zingt zelfs al Isolde en Brünnhildes! En ook Vater Klaus Kuttler is prima bezet. Dirigent Kazushi Ono is een indrukwekkend drijvende kracht voor het London Philharmonic Orchestra. De beelden zijn uitstekend en het geluid is levendig. Als extra’s bevat de DVD interviews met de regisseur, de dirigent en de zangers.
1 DVD met ondertiteling in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Chinees. (Decca 074 3361)

51cHonm5lGL._SL500_***** De ENO / WNO-productie van regisseur Richard Jones uit 1998 was in 2007 nog bij de Nationale Reisopera te zien. Deze DVD registratie was een nieuwjaarsopvoering uit 2008 in de Metropolitan Opera van New York. Het thema van ‘Hänsel und Gretel’ is bij Richard Jones “eten” en iedere akte is in een andere keuken geplaatst. Jones voelt de duistere kant van het werk goed aan, zonder afbreuk te doen aan het sprookje voor kinderen. In de eerste akte is het decor een armzalig huishouden met weinig meubelen en lege kasten. Het bos in de tweede akte is een grote, kale keuken met een lange tafel, gebladerd behang en een geweiachtige kroonluchter. De bomen zijn mannen in pak, het Zandmannetje is een enge, maar geruststellende, oude man en het Dauwvrouwtje is een poetster, die de was doet. De keuken van de heks in de derde akte is een soort gevangenis of bunker. De heks is een normale bejaarde met parelketting, die iets engs over zich heeft. Alice Coote is overtuigend als de jongen Hänsel, zowel vocaal als in personage. Christine Schäfer zingt de lieve Gretel met een volle sopraan en haar Engels is goed voor een Duitse. Rosalind Plowright is een verwilderde moeder en haar toon is op zijn tijd passend schel. Alan Held heeft een warme bariton voor de vader. Philip Langridge is kostelijk als de heks. Hij is onherkenbaar als de bejaarde oma en zingt, acteert, kookt en danst op waanzinnige wijze. Dirigent Vladimir Jurowski leidt het Metropolitan Opera orkest nauwkeurig en de instrumentale delen hebben een Wagnerachtige gloed. Deze versie van ‘Hänsel und Gretel’ is in het Engels. Het geluid is erg goed, maar de cameraregie niet altijd adequaat. Er zijn veel extra’s zoals interviews en “achter de schermen” kijkjes.
1 DVD met ondertiteling in Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans (EMI 50999 2 06308 9 8)

bn48wcfun9rdhe4ajc9uy6bkpkf5fmqdf4zjq5.jpg?width=300&height=350&s=bnldf9jx48qdxzkujy4x5rb4sk5jfzpfp4ztrq***** In deze productie uit Dresden van 2006 houdt regisseur Katharina Thalbach het midden tussen een sprookje en een sociaal vraagstuk met suggesties over incest en kannibalisme. En toch is het vlees noch vis. De aankleding is leuk en er is veel aandacht besteed aan de kostuums en de grime (zie de handen van de ouders en de oren van de heks). We zien ook roodkapje en sneeuwwitje voorbij komen en er is veel, heel veel spektakel omheen. Het beste is echter de muziek. Antigone Papoulkas en Anna Gabler als Hans en Grietje acteren goed, zijn kinderlijk en forceren stimmlich nooit. Irmgard Vilsmaier is hier nog niet zo sterk als in Glyndebourne. Hans-Joachim Ketelsen is de beste vader op DVD. Hij is een geboren acterende zanger. Hij schildert prachtig met zijn bariton als dronkaard en raakt steeds schitterend de juiste klank met een haarfijne intonatie. Opvallend ook zijn diversiteit aan bewegingen en spannende mimiek. Dirigent Michael Hofstetter laat het orkest op de juiste momenten opkomen en weer gaan. De close-ups tonen veel kinderen in de zaal, die gespannen toekijken. 
1 DVD met ondertiteling in Engels, Duits, Frans en Spaans (EuroArts 2055888)

51bvEi9bt2L***** Dit is typisch Oost-Duits provincietheater van het opera-ensemble uit Dessau (2007). ‘Hänsel und Gretel’ wordt hier door regisseur Johannes Felsenstein veranderd in een geëngageerd en sociaalkritisch drama. Hij trekt een parallel tussen het sprookje en de Eerste Wereldoorlog met haar ellende van honger en kinderarbeid. De projectie van historische filmbeelden maken daarbij indruk, maar die is al snel weer weg als zij verdwijnen. Aan het einde van de tweede akte gaan de kinderen slapen en de derde akte is hun droom waarin hun vader de heks speelt. Vervolgens spelen vader en de kinderen een poppenspel, waarin de heks wordt gedood door haar in het vuur te gooien. Uiteindelijk wordt de familie herenigd en zijn alle problemen opgelost. Het komt enigszins naïef over om de problemen op te lossen door de heks in het vuur te gooien. En wie de kinderen zijn, die verschijnen na de dood van de heks is onduidelijk. Het is allemaal een kwestie van smaak en typisch ensembletheater. De zangers van Dessau zijn diep betrokken. Sabine Noack als Hänsel en Cornelia Marschall als Gretel zijn passend, geloofwaardig en sympathiek. Ludmil Kuntschew als vader én de heks is een karakterbariton met een diversiteit aan gezichtsuitdrukkingen en Alexandra Petersamer als de moeder is een indrukwekkende sopraan, die goed acteert. Dirigent Markus L. Frank leidt een gebalanceerde uitvoering. 
1 DVD met ondertiteling in Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans (Arthaus 101321)

Hansel_and_Gretel_An_Opera_Fantasy***** Deze in het Engels gesproken en gezongen animatie- en poppenspelversie van ‘Hänsel und Gretel’ uit 1954 is zowel voor kinderen als voor volwassenen boeiend. Meer dan 35 poppen zijn gebruikt en het duurde meer dan 15 jaar om de film te verwezenlijken. Er is veel aandacht besteed aan de geloofwaardigheid van de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Regisseur Michael Meyerberg past iedere keer de kleurrijke decors en belichting goed aan aan de atmosfeer het verhaal en de muziek. De partituur wordt gedirigeerd door Franz Aller, die hiervoor een Grammy Award kreeg. Bovenal is de onvergelijkbare interpretatie van Anna Russell als de heks het meest vermakelijk. Ook komt nog even haar “Ho-jo-to-ho” voorbij. En ook al is hij wellicht enigszins gedateerd, de film is onderhoudend voor alle leeftijden. 
1 DVD zonder ondertiteling (View Video 2421)