Engelse opera’s in de 21e eeuw (deel 3)

De kinderopera ‘The Little Prince’ is de eerste opera van de Engelse componiste Rachel Portman. Portman schreef eerder al muziek voor zo’n 60 films. ‘The Little Prince’ is een betoverende opera met diepte en charme. De productie van Francesca Zambello, die is uitgebracht op DVD is aantrekkelijk, vrolijk en ontroerend. Deze DVD reikt de hand uit naar kinderen om ervaring met opera op te doen.

DVD_CD_Little Prince_CDDe opera van de Engelse componiste Rachel Portman (1960) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Antoine de Saint_Exupéry uit 1946. Het verhaal gaat over de Piloot, die een noodlanding maakt in de Sahara woestijn, waar hij geconfronteerd wordt met de felle zon, weinig water en een Kleine Prins. Zowel de Piloot als de Kleine Prins – een buitenaardse jongen, die bescherming zoekt voor zijn mooie Roos thuis – zijn beiden op zoek naar de zin van het bestaan en de betekenis van liefde. Het is een mooi en charmant verhaal over wijsheid en onschuld, dat de relatie toont tussen de wereld van de volwassenen en de jeugd. Verschillende personages in het verhaal tonen de beperkingen van de volwassenen. De universele boodschap van het verhaal is dat volwassenen het inzicht in de belangrijke dingen van het leven verliezen, omdat zij de essentie van de zaken uit het oog verliezen.

Het verhaal van ‘The Little Prince’ was bewerkt door librettist Nick Wright en kreeg als subtitle “A Magical Opera” mee. Voor de Britse componiste Rachel Portman, die tot dan toe al muziek voor zo’n 60 films had geschreven, was het de eerste stap in de richting van het operagenre. Haar muziek is lyrisch en helder met rustige harmonieën en vloeiende lijnen. De melodieën en contrapunt in de koren zijn prachtig. De zangers krijgen goed de gelegenheid om te stralen. Daardoor krijgt de opera en is aantrekkelijk, heeft het en is vrolijk en is en bezit diepte. De première van de opera werd gegeven door de Houston Grand Opera in mei 2003 en inmiddels werd zij gespeeld in de Boston Lyric Opera, aan de University van Kentucky, bij de New York City Opera, de Oklahoma City Opera, San Francisco Opera en in Santa Fe.

Dubbel-CD en DVD van ‘The Little Prince’ werd opgenomen in 2004. De DVD toont de complete voorstelling, die de BBC uitgezonden heeft. Regisseuse Francesca Zambello heeft een betoverende enscenering vervaardigd voor de opera. Haar productie heeft humor en charme en is mystiek en ontroerend. De prachtig fantasievolle decors en kostuums zijn van Maria Bjornson, die overleed in december 2002 op 53-jarige leeftijd overleed. Niet minder dan 6500 kinderen auditeerden voor de rol van de prins, de roos en het koor. De 11-jarige Joseph McManners is de Kleine Prins. Voor de eenvoudige muziek, die Portman voor hem met reserve schreef, hoeft hij niet te forceren. Datzelfde geldt voor de 15-jarige Maired Carlin als de Roos. De rest van de bezetting bestaan uit grote namen. De lange bariton Teddy Tahu Rhodes is de Piloot en staat in goed contrast tot de fragiele en rustige Kleine Prins. Hij zingt zij hoogdravende melodieën ontroerend. Willard White is een imponerende koning, Lesley Garrett een sluwe vos en Tom Randle de listige slang. De Amerikaanse dirigent David Charles Abell is thuis in het metier van de lichte muziek en houdt het BBC Concert Orchestra goed doorzichtig.

Deze DVD van ‘The Little Prince’ reikt de hand uit naar kinderen om ervaring met opera op te doen. De CD bezit drie kleine coupures en heeft als voordeel dat de integrale tekst afgedrukt is. (Sony Classical DVD SVD 58846 / CD 518749-2)