Nederlandse operazangers op DVD (deel 5)

De wereldpremière van de opera ‘Anna Nicole’ van de Britse componist Mark-Anthony Turnage vond plaats op 17 februari 2011 in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. In zes uitverkochte voorstellingen schitterde de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek in de titelrol.

????????Opus Arte heeft de ‘Anna Nicole’ voorstelling van 26 februari 2011 op DVD uitgebracht. Het is een fraaie herinnering aan de schitterende show. Richard Thomas, schreef het libretto voor de opera over het levensverhaal van het Amerikaanse Playboy-model Anna Nicole Smith en Mark-Anthony Turnage (1960, Essex) componeerde pakkende melodieën, korte ariosi en fraaie ensembles. Hij verwerkte meer nog dan in zijn vorige opera’s een groot aandeel lichte muziek en jazz in ‘Anna Nicole’ en dat maakt het werk toegankelijk voor een groot en jong publiek. De regie van Richard Jones (1953, London) is over-de-top en de voorstelling straalt, bruist en bevat schitterende scènes. De registratie op DVD is vooral ook een mooie herinnering aan de fantastische prestatie van de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole. Haar vertolking vol overgave, lef en onuitputtelijke energie is indrukwekkend.

Er is sterk camerawerk en het geluid is goed opgenomen. De DVD bevat nog een negen minuten durende documentaire gepresenteerd door dirigent Antonio Pappano met repetitiebeelden en een interview met Eva-Maria Westbroek. De DVD waarschuwt overigens nog uitdrukkelijk voor “explicit language and scenes of a sexual nature”. In het begeleidende boekje is helaas geen trackindeling afgedrukt. (Opus Arte OA 1054 D)