1.
Van de opera ‘Armide’ (1777) van Christoph Willibald Gluck (1714-1787) zijn twee studio-opnamen verkrijgbaar. Er zijn een aantal live-opnamen in omloop, maar die zijn niet officieel op CD uitgebracht. De opname op het label Archiv werd samengesteld uit registraties van live-uitvoeringen in november en december 1996 in Parijs. De Musiciens du Louvre spelen op authentiek instrumenten en dirigent Marc Minkowski houdt de klank doorschijnend, fris en vlot. De uitvoering is met lichte stemmen bezet en de tekst daarom zeer verstaanbaar. Mireille Delunsch is een meer sympathieke, dan angstaanjagende tovenares Armide. Charles Workman zingt Renaud met zijn open klank van een ware held. De bijrollen zijn luxe bezet met Ewa Podleś als La Haine en Magdalena Kožená als Un Plaisir. De opname brengt de stemmen naar voren. Vaak is dit aangenaam, maar bij de grotere scènes worden de Musiciens du Louvre soms nogal naar achteren gedrukt. Het orkest is helder in gebaar en orkestraal commentaar. Het valt op dat het ensemble van Sidonie en Phénice met koor in de derde scène van de eerste akte deels is geschrapt.
Archiv Produktion 459 616-2 (2CDs)

2.
DVD_CD_Armide_EMI
De uitgave op het label EMI werd in juni 1982 in de studio in Londen opgenomen. Dirigent Richard Hickox en de City of London Sinfonia houden het werk dramatisch, groots en vol. De solisten hebben grotere en tragere stemmen, waardoor de tempi breder worden dan bij Minkowski. De opname duurt dan ook bijna een half uur langer. Felicity Palmer zingt Armide met de volle gave van haar dramatische declamatie en gebaar ideaal en complexe gevoelens van de tovenares. Zij groot, rond, heftig en fel en zij draagt de uitvoering. Luister naar het opwindende duet van Armide met de massieve Haine van Linda Finnie in de vierde scène van de derde akte. Anthony Rolfe Johnson zingt slank, lyrische en in mooi Frans, maar de strijder Renaud gelooft men hem niet. Raimund Herincx als Hidraot vlak kopregister zonder resonansen. De Franse uitspraak van de Engelse zangers laat af en toe te wensen over. Een opname die goed kan bestaan naast de Archiv-uitgave.
EMI 6 40728 2 (3CDs)