De operawereld verloor in 2010 een aantal grote zangers. Hier volgt een necrologie van de meest opvallende operazangers.

Bariton Camille Maurane overleden (98)

Op 21 januari 2010 is de Franse bariton Camille Maurane overleden.

Maurane-Camille-02Camille Maurane werd op 29 november 1911 als Camille Moreau in Rouen geboren. Hij studeerde van 1936 tot 1939 aan het Conservatoirede Paris in de klas van Claire Croiza en begon zijn professionele carrière in 1940 als zanger in de Opéra-Comique van Parijs. Na zijn debuut in de rol van monnik-musicus in ‘Le Jongleur de Notre-Dame’ van Massenet in januari 1940. Zijn stemtype was bariton-martin en één van zijn glansrollen was die van Pelléas in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy, waarvoor hij meewerkte aan meerdere complete studio-opnamen (BBC 1951, Philips, 1953, Decca, 1964). Verder zong hij in ‘Il Barbiere di Siviglia’, ‘La Basoche’ van Messager, ‘Carmen’, ‘Lakmé’, ‘Louise’, ‘Madame Bovary’ van Bondeville, ‘Madama Butterfly’ en ‘Werther’. Tot 1981 doceerde Camille Maurane aan het conservatorium van Parijs.

Mezzosopraan Irina Arkhipova overleden (85)

Op 11 februari 2010 is de Russische mezzosopraan Irina Arkhipova overleden.

Irina ArkipovaIrina Arkhipova werd op 2 januari 1925 in Moskou geboren. In het westen werd zij bekend vanwege haar Carmen naast de Italiaanse tenor Mario Del Monaco in de legendarische uitvoering in Moskou. Het was Del Monaco, die haar naar het westen haalde in 1960 alwaar zij de ‘Carmen’ herhaalden in Napels onder leiding van Peter Maag. Irina Arkhipova overleed aan een hartaanval in een ziekenhuis in Moskou.

Mezzosopraan Blanche Thebom overleden (94)

Op 23 maart 2010 is de Amerikaanse mezzosopraan Blanche Thebom overleden.

Blanche ThebomBlanche Thebom werd op 19 september 1915 in Pennsylvania geboren. Zij zong bijna 20 jaar aan de Metropolitan Opera van New York. Zij is buiten Amerika waarschijnlijk het meest bekend vanwege haar rol als Brangäne in de opera ‘Tristan und Isolde’ van Wagner, die zij opnam met Kirsten Flagstad en Ludwig Suthaus gedirigeerd door Wilhelm Furtwängler in 1952. Na haar afscheid van de Met onderwees zij en regisseerde zij opera’s. Blanche Thebom overleed aan een hartaanval in haar huis in San Francisco.

Tenor Willy Caron overleden (75)

Op 26 april 2010 is de Nederlandse tenor Willy Caron overleden.

Willy CaronWilly Caron werd op 15 juni 1934 in Venlo geboren en brak in 1964 door toen hij in Venetië het Internationale Verdiconcours won. Daarna trad hij op in heel Europa en was hij tien jaar verbonden aan de Städtische Oper in Keulen. In 1976 zong Caron de rol van Zorn in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ in Salzburg onder leiding van Herbert von Karajan. In Nederland maakte hij vele opnamen als solist met de Mastreechter Staar en het Promenade Orkest. Ook zong hij bij het Limburgs Symphonie Orkest onder andere als Don Basilio in ‘Le Nozze di Figaro’ onder leiding van André Rieu senior in 1978 en als Menelaus in Offenbachs ‘La belle Hélène’ onder leiding van Ed Spanjaard in 1987. Bij De Nederlandse Operastichting zong hij in 1970, 1972 en 1975 zijn glansrol van Lotteringhi in ‘Boccaccio’ van Suppé, in 1975 en 1977 de Italiaanse tenor in ‘Capriccio’ van Richard Strauss, in 1976 de Zanger in ‘Der Rosenkavalier’ van Richard Strauss en in 1981 de rol van Nick in ‘La Fanciula del West’ van Puccini. In 1998 richtte hij het Willy Caron Muziektheater op, dat probeert klassieke muziek breed toegankelijk te maken. Willy Caron werd in 2008 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij overleed in zijn woonplaats Den Haag.

Mezzosopraan Giulietta Simionato overleden (99)

Op 5 mei 2010 is de Italiaanse mezzosopraan Giulietta Simionato overleden.

Giulietta SimionatoGiulietta Simionato werd op 12 mei 1910 geboren in het Italiaanse Forlì. Zij maakte haar debuut in 1927, maar pas in 1947 kwam haar grote doorbraak als Mignon in de Scala van Milaan. Hoogtepunten waren haar optredens in ‘Anna Bolena’ naast Maria Callas in de Scala in 1957 en haar Aldalgisa naast de Norma van Callas tussen 1950 en 1965. Haar stem was groot, waarmee zij de dramatische Verdi-rollen zong van Azucena, Eboli, Preziosilla, Ulrica, Amneris, maar ook Carmen, Santuzza, Principessa di Bouillon, La Zia Principessa en de Rossini-rollen als Cenerentola, Isabella en Rosina. In 1966 nam zij afscheid van het toneel en legde zich daarna toe op het lesgeven. Giulietta Simionato overleed een week voor haar 100ste verjaardag in Rome.

Sopraan Anneliese Rothenberger overleden (83)

Op 24 mei 2010 is de Duitse sopraan Anneliese Rothenberger overleden.

Anneliese RothenbergerAnneliese Rothenberger werd geboren in Mannheim. In 1960 maakte zij haar debuut in de Metropolitan Opera van New York en een jaar later in de Scala van Milaan. Ook zong zij regelmatig op de Salzburger Festspiele. In de jaren zeventig werd Anneliese Rothenberger enorm populair vanwege haar televisieoptredens. Zij trad op met zangers als Fritz Wunderlich, Dietrich Fischer-Dieskau en Nicolai Gedda en haar aantal opnamen is enorm. Haar lyrische sopraan was niet groot, maar bezat charme, herkenbaar timbre, muzikaliteit en perfecte uitspraak. In 1983 stopte zij met zingen. Anneliese Rothenberger overleed in Zwitserland.

Bariton Giuseppe Taddei overleden (93)

Op 2 juni 2010 is de Italiaanse bariton Giuseppe Taddei overleden.

Giuseppe TaddeiGiuseppe Taddei werd op 26 juni 1916 geboren in Genua. Hij studeerde in Rome, waar hij zijn debuut maakte in 1936 als Heerrufer  in ‘Lohengrin’ van Wagner. Taddei zong na de Tweede Wereldoorlog onder andere in Londen, Wenen, Salzburg, Milaan, Napels, San Francisco en Chicago. Hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York pas op 25 september 1985 op 69-jarige leeftijd in de titelrol van ‘Falstaff’. Taddei zong zowel in komische als in dramatische opera’s. Zijn repertoire was omvangrijk, met rollen als Figaro in Mozart en Rossini, Leporello en de titelrol in ‘Don Giovanni’, Belcore en Dulcamara in ‘L’Elisir d’Amore’ en de Verdi-rollen Ernani, Macbeth, Rigoletto, Amonasro, Iago en Falstaff. De stem van Giuseppe Taddei is vastgelegd op talrijke opnamen.

Bas Cesare Siepi overleden (87)

Op 5 juli 2010 is de Italiaanse bas Cesare Siepi overleden.

Cesare SiepiCesare Siepi werd op 10 februari 1923 geboren in Milaan. Hij debuteerde in 1941 te Schio, alvorens naar Zwitserland te vluchten om aan de dienstplicht in het leger van Mussolini te ontkomen. Siepi vertolkte met name rollen van Mozart en Verdi, maar ook van Wagner en Moessorgski. Hij had een goed voorkomen en een diepe, sonore en beweeglijke stem. Van 1950 tot 1974 zong hij 24 seizoenen in de Metropolitan Opera van New York en trad daarnaast ook op in Milaan, in Wenen en op de Salzburger Festspiele. Zijn laatste optreden was in de rol van Oroveso in 1994. Cesare Siepi overleed in Atlanta.

Bas-bariton Henk Smit overleden (78)

Tijdens zijn vakantie in Parijs is op donderdagavond 15 juli 2010 plotseling op 78-jarige leeftijd de Nederlandse bas-bariton Henk Smit overleden.

Henk SmitHenk Smit werd geboren op 25 mei 1932 in het Friese Surhuisterveen, op de grens met Groningen en verhuisde op jonge leeftijd naar Toronto. Op zijn 28ste keerde hij terug naar Nederland om in Amsterdam muziek te gaan studeren. Daar kreeg hij lees van Felix Hupka en Hermann Schey en vervolgens nam hij zanglessen bij Jess Walters. Henk Smit maakte zijn debuut bij De Nederlandsche Opera in 1958 als Angelotti in ‘Tosca’ naast Gré Brouwenstijn en Johan van der Zalm. In 1961 won hij de tweede prijs op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Hij zong vele grote rollen bij De Nederlandse Opera, zoals Scarpia in ‘Tosca’, Sharpless in ‘Madama Butterfly’ en Jack Rance in ‘La Fanciulla del West’ van Puccini, Bartolo in de ‘Barbier van Sevilla’ en Don Magnifico in ‘La Cenerentola’ van Rossini, Ramphis in ‘Aida’, Zaccharia in ‘Nabucco’ en de titelrol in ‘Simon Boccanegra’ van Verdi, de titelrol in ‘Der fliegende Holländer’ en Alberich in ‘Der Ring des Nibelungen’ van Wagner, de Sprecher in ‘Die Zauberflöte’ en Pizarro in Beethovens ‘Fidelio’. Verder gaf Henk Smit vele buitenlandse optredens als concert-, oratorium- en operazanger. In het seizoen 1982/83 zong hij bij de opera van Tel Aviv de rol van Tiresias in ‘Oedipus Rex’ van Stravinsky, in 1984 de rol van als Warlaam in ‘Boris Godunov’ bij de l’Opéra de Paris en in 1995 Klingsor in ‘Parsifal’ in Montpellier. In het seizoen 1997 zong hij in Frankfurt de rol van Pizarro in ‘Fidelio’ en in 1998 bij de Salzburger Festspiele de rol van Dikoj in Janáceks ‘Katja Kabanowa’. Begin 2000 nam hij nog de CD ‘Winterraaize’ op, die met veel positieve recensies ontvangen werd.

Sopraan Joan Sutherland overleden (83)

Op 10 oktober 2010 is de Australische sopraan Joan Sutherland overleden.

Joan SutherlandJoan Sutherland werd 7 november 1926 in Sydney geboren. Zij maakte haar debuut in 1952 in Australië als Dido in ‘Dido and Aeneas’ van Purcell. In datzelfde jaar maakte ze haar Europese debuut in Covent Garden te Londen als Eerste Dame in ‘Die Zauberflöte’ en een maand later zong zij daar de rol van Clothilde naast Maria Callas als Norma. Met haar echtgenoot Richard Bonynge werkte zij aan haar stem om zich vervolgens toe te leggen op het belcanto-repertoire. In 1959 brak Joan Sutherland met haar vertolking van Lucia di Lammermoor van Donizetti. Na haar optreden in ‘Alcina’ van Händel in Venetië in 1960 kreeg zij de bijnaam “La Stupenda”. In 1978 werd haar de titel Dame verleend. Haar laatste optreden was in het gala van de tweede akte van ‘Die Fledermaus’ in 1990 in Convent Garden, naast Luciano Pavarotti en Marilyn Horne. Daarna trad zij nog vaak als jurylid tijdens concoursen. De laatste jaren leidde zij een teruggetrokken leven in Montreux.

Mezzosopraan Shirley Verrett overleden (79)

Op 5 november 2010 is de Amerikaanse mezzosopraan Shirley Verrett overleden.

Shirley VerrettShirley Verrett werd op 31 mei 1931 geboren in New Orleans. In 1957 maakte zij haar debuut in ‘The Rape of Lucretia’ van Britten. Haar debuut aan de Royal Opera House Covent Garden in Londen maakte zij in 1966 als Ulrica in ‘Un ballo in maschera’. Twee jaar later debuteerde zij aan de Metropolitan Opera van New York met ‘Carmen’ en in 1969 in de Scala in ‘Samson and Dalila’. Haar grote rollen waren met name de dramatische mezzopartijen van Verdi, zoals Ulrica, Amneris, Eboli en Azucena. Eind jaren zeventig ging zij over naar het sopraanvak en zong rollen als Lady Macbeth, Tosca, Norma, Santuzza, Aida en Desdemona. Veel van deze rollen zijn opgenomen en worden op CD aangeboden. Shirley Verrett overleed in Michigan na een lang ziekbed aan een hartaanval.

Tenor Peter Hofmann overleden (66)

Op 29 november 2010 is de Duitse tenor Peter Hofmann overleden.

Peter HofmannPeter Hofmann werd op 22 augustus 1944 geboren in het Duitse Marienbad. Hij studeerde zang in Karlsruhe en maakte zijn debuut in 1972 als Tamino in ‘Die Zauberflöte’ in Lübeck. In 1976 maakte hij zijn debuut in Bayreuth als Parsifal, de rol die hij daar tot 1988 zeven seizoenen lang zou zingen. Hofmann trad tussen 1978 en 1988 ieder seizoen op in Bayreuth. Naast Parsifal zong hij er rollen als Siegmund, Lohengrin, Tristan en Walter (‘Die Meistersinger von Nürnberg’). Verder trad Hofmann op in steden als Stuttgart, Parijs, Wenen, Londen, Chicago en San Francisco. In de Metropolitan Opera van New York was hij van 1980 tot 1988 te horen als Parsifal, Siegmund, Lohengrin en Walter (‘Die Meistersinger von Nürnberg’). Peter Hofmann leed sinds 1994 aan de ziekte van Parkinson. Hij overleed in een ziekenhuis in de Zuid-Duitse plaats Selb aan een longontsteking.

Tenor Hugues Cuénod overleden (108)

Op 3 december 2010 is de Zwitserse tenor Hugues Cuénod overleden.

Hugues-CuenodHugues Cuénod werd op 26 juni 1902 in Corseaux-sur-Vevey, Zwitserland, geboren. Hij begon zijn zangopleiding in Lausanne en maakte zijn debuut in 1928 in ‘Jonny spielt auf’ van Ernst Krenek in Parijs. Cuénod’s repertoire was omvangrijk en veelzijdig. Zo werd hij na de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn lichte en natuurlijke stem veel gevraagd voor de oude muziek, maar zong hij ook in uiteenlopende opera’s van Mozart tot Stravinsky. In 1951 was hij te horen tijdens de wereldpremière van Stravinsky’s  opera ‘The Rake’s Progress’ in Venetië. Op 12 maart 1987 maakte hij op 84-jarige leeftijd zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York in de rol van Altoum in ‘Turandot’ van Puccini. Zijn laatste voorstelling in een opera was in 1994 op 92-jarige leeftijd in de rol van Triquet in ‘Eugen Onegin’ van Tchaikovsky en zijn laatste publieke optreden gaf hij ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag tijdens een gala in 2002. Hueges Cuénod overleed in Vevey, Zwitserland.

Alt Hilde Rössel-Majdan overleden (89)

Op 15 december 2010 is de Oostenrijkse alt Hilde Rössel-Majdan overleden.

Hilde-Roessel-MajdanHilde Rössel-Majdan werd op 30 januari 1921 in Moosbierbaum geboren. In 1947 viel zij in voor de altpartij van de ‘Matthäus-Passion’ in Wenen onder leiding van Wilhelm Furtwängler. Zij maakte haar debuut aan de Wiener Staatsoper in 1950. Daar was zij gedurende 20 jaar ensemblelid en zong zij ruim 1500 voorstellingen. Op 20 september 1962 kreeg zij in Wenen de titel ‘Kammersängerin’ en haar laatste optreden aan de Wiener Staatsoper was op 22 november 1976. Vanaf 1966 was zij werkzaam als zanglerares. Hilde Rössel-Majdan overleed kort voor haar 90ste verjaardag in Wenen.

Mezzosopraan Solange Michel overleden (98)

Op 15 december 2010 is de Franse mezzosopraan Solange Michel overleden.

Solange MichelSolange Michel werd op 27 november 1912 in Parijs geboren. Zij studeerde aan het Parijse Conservatorium en debuteerde als Charlotte in ‘Werther’ in 1942. Daarna werd zij de grote Dalila, Charlotte, Carmen, Geneviève en Marguerite (La damnation de Faust’) aan de Opéra van Parijs. Zij trad op in de wereldpremières van ‘Marion’ van Wissmer in 1951 en ‘The Last Savage’ van Menotti in 1963 en zij gaf gastoptredens in de Scala, Teatro Colón en Covent Garden. Haar laatste optreden was in 1978. Solange Michel is 98 jaar geworden.

Bariton Ernest Blanc overleden (87)

Op 23 december 2010 is de Franse bariton Ernest Blanc overleden.

Ernest BlancErnest Blanc werd op 1 november 1923 in Sanary-sur-Mer geboren. Hij studeerde aan het Conservatorium van Toulon en maakte in 1950 zijn debuut in Marseille als Tonio in ‘Pagliacci’. Hij debuteerde in de Opéra van Parijs in 1954 en zong daar gedurende 25 jaar in een uitgebreid repertoire. Vanaf 1958 zong hij in alle grote operahuizen van de wereld, waaronder Bayreuth, de Scala, Covent Garden, Glyndebourne, de Wiener Staatsoper en Salzburg. Zijn repertoire was veelzijdig met rollen van Mozart (Don Giovanni), Gounod (Valentin), Bizet (Escamillo), Verdi (Amonasro, Germont) en Puccini (Scarpia). Hij was een stijlvolle zanger en bezat een stralende hoogte, een fraai legato en een verstaanbare dictie. Na zijn afscheid gaf Ernest Blanc les in Parijs.