Opera Trionfo: Benjamin Britten – Owen Wingrave (1971)

‘Owen Wingrave’ was de op één na laatste opera van Benjamin Britten (1913 – 1976). Het libretto is gebaseerd op het gelijknamige boek van Henry James en geschreven door Myfanwy Piper, die ook in 1954 al het boek ‘Turn of the Screw’ van James had bewerkt tot een libretto voor een opera van Britten. Het verhaal gaat over Owen Wingrave, die zijn militaire opleiding staakt en daarmee als enige erfgenaam breekt met de traditie van zijn adellijke familie. Hij treedt niet in de voetsporen van zijn voorvaderen en stuit daarmee op weerstand van zijn familieleden en de geesten van zijn voorouders. De opera is een aanklacht tegen de wreedheden van oorlog. Het werk past helemaal in het oeuvre van Britten met thema’s als het individu tegenover het gezelschap en de schending van onschuld, schoonheid en verlangen. ‘Owen Wingrave’ was een opdracht van de BBC en werd in 1971 uitgezonden op de televisie. Het is een werk, dat afgetemd was op het medium televisie met close-ups, aandacht en dichtheid. De theaterpremière was op 10 mei 1973 in Londen, waarbij de Nederlandse dirigent Ed Spanjaard als repetitor meewerkte. Spanjaard dirigeert nu de uitvoering van ‘Owen Wingrave’ bij Opera Trionfo.

Bezetting:
Owen Wingrave – Alistair Shelton-Smith
Spencer Coyle – Vitali Rozynko
Lechmere – Mark Omvlee
Miss Wingrave – Francis van Broekhuizen
Mrs. Coyle – Bauwien van der Meer
Mrs. Julian – Alexandra Schoeny
Kate Julian – Anna Traub
General Sir Philip Wingrave – Bernard Loonen
The Ghost of Colonel Wingrave – Bernard Loonen
The Ghost of Young Wingrave – Sven Gee
Nieuw Ensemble & Nieuw Amsterdams Kinderkoor

dirigent – Ed Spanjaard
regisseur – Floris Visser
decor en kostuums – Gary McCann
lichtontwerp – Alex Brok

Speellijst:
Do 9 januari 2014, 20.00 uur – Nijmegen Stadsschouwburg (voorpremière)
Za 11 januari 2014, 20.30 uur – Amsterdam Stadsschouwburg (première)
Do 23 januari 2014, 20.00 uur – Apeldoorn Theater Orpheus
Di 28 januari 2014, 20.15 uur – Zwolle Theater Odeon