februari 2012

Miquel Pérez García – ‘Hipólito Lázaro; O Paradiso!’

De tenor Hipólito Lázaro werd in 1887 in Barcelona geboren. Zijn professionele debuut maakte hij op 26 maart 1910 in zijn geboortestad in de opera ‘La Favorita’ van Donizetti. Een jaar later nam hij al 17 platen op in de studio in Londen. Lázaro maakte in 1912 zijn debuut in de Royal Opera House Covent Garden in Londen in ‘Rigoletto’ en een jaar later maakte hij zijn debuut in de Scala van Milaan als Ugo d’Este in de wereldpremière van ‘Parisina’ van Mascagni. Verder zong hij in wereldpremières van Romano Romani’s opera ‘Fedra’ (Napels, 1915), ‘Il piccolo Marat’ van Mascagni (Rome, 1921) en ‘La Cena delle Beffe’ van Umberto Giordano (Scala, 1924). Lázaro zong verismorollen (‘Pagliacci’, ‘Cavalleria Rusticana’, ‘Andrea Chenier’, ‘La Bohème’, ‘Madama Butterfly’, ‘Tosca’, ‘La Fanciulla del West’ en ‘Manon Lescaut’), maar ook belcantorollen (‘I Puritani’ en ‘Lucia di Lammermoor’), het romantisch repertoire (‘La Gioconda’, ‘Rigoletto’, ‘Aida’, ‘La Traviata’ en ‘Il Trovatore’) en zelfs Wagner (‘Tannhäuser’). Vanaf begin jaren dertig zong hij meer en meer in zarzuela’s, zoals ‘Marina’ (Arrieta), ‘Doña Francisquita’ (Vives), ‘Bohemios’ (Vives i Roig), La Dolorosa’ (Serrano) en ‘La Tempestad’ (Chapí) en in Spaanse opera’s zoals ‘La Dolores’ van Tomás Bretón en de wereldpremière van ‘El estudiante de Salamanca’ van Joan Gaig in 1935 te Barcelona. Eind jaren veertig publiceerde Lázaro het zangstudieboek ‘Mi método de canto’ (1947) en de autobiografie ‘El libro de mi vida’ (1949). Zijn laatste opera’s zong hij in 1950 in Havana (‘Marina’, ‘Aida’ en ‘Rigoletto’) en zijn laatste optreden was in 1961 voor de Spaanse televisie met “O Paradiso!” uit ‘L’Africaine’ van Meyerbeer. Lázaro overleed op 14 mei 1974 in Barcelona op 87-jarige leeftijd.

De nieuwe biografie over Hipólito Lázaro van Miquel Pérez García is getiteld ‘O Paradiso!’. Het fraaie boek is geschreven in het Catalaans en bevat veel zeldzame foto’s. Aangezien Catalaans niet voor iedereen eenvoudig te lezen is, zijn deze foto’s voor velen het meest interessant. Het boek heeft een galerij van 55 pagina’s met persoonlijke foto’s, foto’s van optredens en foto’s van alle theaters waar Lázaro heeft gezongen. Maar ook de grondige chronologie van alle optredens tussen 1906 en 1961 inclusief bezettingen en details van de concerten is voor veel operaliefhebbers om te smullen. Tevens is er een overzicht van zijn repertoire, zijn volledige discografie en een voorwoord van Montserrat Caballé. Helaas is er geen index en er is geen CD met opnamen bijgevoegd. De biografie is gedrukt op dik papier en het zware boek oogt mooi op de koffietafel. Een “must-have” voor alle liefhebbers van oude zangers.

2011; € 30,00
ISBN 978-84-938341-0-4
314pp, Hardcover
Témenos Edicions; Barcelona