september 2011

Jacqueline Aymeries – ‘Fanny Heldy; Carnet de Souvenirs d’une Cantatrice 1910 – 1940’

De Belgische sopraan Fanny Heldy werd in 1888 geboren en studeerde aan het Conservatorium van Luik. Zij maakte haar operadebuut in de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel in 1910 in de opera ‘Quo Vadis’ van Jean Nouguès. In een gastvoorstelling van De Munt trad zij een jaar later op in de Amsterdamse Stadsschouwburg als Euridice in ‘Orphée’ van Gluck. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Fanny Heldy in Parijs waar aan het einde van 1916 de Opéra-Comique haar deuren heropende en zij na een succesvolle auditie daar debuteerde in de titelrol van ‘La Traviata’. In 1920 werd zij de Prima Donna van de Opéra de Paris en lag de operawereld voor haar open. Fanny Heldy zong zo’n vijftig rollen, zong in verschillende wereldpremières, zoals ‘Antar’ van Dupont (1913), ‘Persée et Andromède’ van Ibert (1929), ‘Le Jeune Lord’ van Alfano (1932), ‘Le Marchand de Venise’ van Hahn (1935) en ‘L’Aiglon’ van Honegger en Ibert (1937) en trad verder op in Milaan, Londen, Monte Carlo, Rio de Janeiro en Buenos Aires.

De schrijfster Jacqueline Aymeries heeft het boek ‘Fanny Heldy; Carnet de Souvenirs d’une Cantatrice 1910 – 1940’ uitgebracht als een soort preview van een uitgebreidere biografie over Fanny Heldy, die zij schrijft en in 2012 zal worden uitgebracht. Het woord “souvenirs” in de titel heeft betrekking op de foto’s, kaarten, citaten, affiches, krantenartikelen, recensies, ansichtkaarten en anekdotes, die Aymeries over Fanny Heldy heeft verzameld. Veel van het materiaal komt uit de privécollectie van de Association Fanny Heldy en werd nog niet eerder gepubliceerd. Het is een charmant boekje, dat iets weg heeft van een plakboek. Er is een overzicht van haar repertoire afgedrukt, maar helaas geen discografie. Tenor Roberto Alagna schreef een vrij algemeen voorwoord, dat op iedere zanger van toepassing had kunnen zijn. ‘Fanny Heldy; Carnet de Souvenirs d’une Cantatrice 1910 – 1940’ is een charmant boekje en een must voor afficionados met interesse voor de grote Tragédiennes van de opera.

2011; € 14,90
ISBN 978-2-916506-34-0
98pp, Hardcover
Pippa; Parijs