januari 2011

Iris J. Arnesen – ‘Nine Famous Operas; What’s Really Going On’

Iris J. Arnesen is redacteur van het tijdschrift ‘The Opera Glass’. Haar boek ‘Nine Famous Operas; What’s Really Going On’ bevat analyses van de verhalen van de negen populaire opera’s ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, ‘Fidelio’ van Beethoven, ‘Lucia de Lammermoor’ van Donizetti, ‘Die fliegende Holländer’ van Wagner, ‘Rigoletto’ van Verdi, ‘Carmen’ van Bizet, ‘Pagliacci’ van Leonvacallo, ‘Salome’ van Richard Strauss en ‘Die Dreigroschenoper’ van Weill (abusievelijk door Arnesen van Brecht genoemd). Arnesen behandelt de opera’s in haar boek vanuit de libretti. Elk hoofdstuk begint met een paragraaf waarin het synopsis kort wordt besproken. Vervolgens volgt een commentaar met de meest interessante en belangrijke elementen van het verhaal. Tenslotte is er een gedetailleerde uitleg van het verhaal.

Arnesen benadert de werken vanuit het verhaal en de woorden. In de introductie schetst Arnesen dat veel mensen die over opera schrijven niet opgeleid zijn in literatuurwetenschappen en niet toegeven, dat de meeste libretti meesterwerken zijn. Zij schrijft, dat opera voor hen die niet met het medium bekend zijn verwarrend gevonden kan worden. Volgens haar moet je als publiek vóór de operavoorstelling drie keer naar de muziek geluisterd hebben en het verhaal begrijpen om de opera te waarderen. Zij gebruikt daarvoor de metafoor van een stenen muur, waar men doorheen moet om in de fantastische tuin te komen.

De behandeling van de verschillende opera’s door Arnesen is interessant en ze heeft af en toe boeiende invalshoeken. De gedetailleerde uitleg van de tekst is voor de gevorderde operabezoeker echter niet nieuw en soms langdradig. Vaak blijft dan hooguit zo’n vijf pagina’s per opera bestaan, die belangrijk zijn en dat is niet genoeg. Voor de beginnende operaliefhebber is het boek echter weldegelijk de moeite waard.

2010; $ 35,00
ISBN 978-0-7864-5896-7
196pp, Paperback
McFarland & Company, Inc., Publishers;
 Jefferson, North Carolina