december 2010

Michael Letchford – ‘Therese Malten; Wagner’s Devoted Kundry’

Michael Letchford kocht 25 jaar geleden een kleine verzameling met programma’s, krantenknipsels, ansichtkaarten en foto’s met betrekking tot de sopraan Therese Malten. Therese Malten (1855, Insterburg – 1930, Dresden) was van 1873 tot aan haar afscheid in 1903 Kammersängerin aan de Hofoper van Dresden. Zij werd door Richard Wagner uitgekozen als één van de drie Kundry’s – naast Marianne Brandt en Amalie Materna – voor de wereldpremière van zijn opera ‘Parsifal’ in 1882 te Bayreuth. Gastengagementen brachten Therese Malten verder naar alle grote operahuizen van Europa, maar zij zong nooit in Amerika en ze liet geen plaatopnamen achter.

Letchford besloot het materiaal van zijn verzameling te publiceren in een boek en in eigen beheer uit te brengen. De recensies en tot nu toe niet eerder verschenen foto’s, notities en brieven tonen verschillende aspecten van het leven en carrière van Therese Malten in Bayreuth, St. Petersburg en Dresden. Men krijgt een kleurrijk portret van haar als zanger en als mens. Het materiaal van Letchford is wellicht niet genoeg om een volledig biografisch portret te vormen, maar er is voldoende om te zorgen voor waardevolle en interessante opmerkingen. Met name haar persoonlijke herinneringen aan de eerste repetities en uitvoeringen van ‘Parsifal’ zijn boeiend. Het boek is een liefdevol initiatief, bevat reproducties van fantastische foto’s en houdt de herinnering aan deze legendarische sopraan in leven.

2010;  30,00
ISBN 978-0-95647-960-0
144pp, Paperback