november 2010

Joshua Jampol – ‘Living Opera’

‘Living Opera’ is een verzameling interviews met twintig vooraanstaande zangers, dirigenten en regisseurs uit de wereld van de opera. Auteur James Jampol onthult in openhartige gesprekken door intieme wetenswaardigheden van de ondervraagden niet alleen wat er omgaat in het hoofd van de betrokkenen, maar geeft ook inzicht in de uitvoering van een opera. Zijn gasten spreken buitengewoon eerlijk over hun sterke en zwakke kanten.

De zangeressen Renée Fleming en Heidi Grant Murphy vertellen over de balans tussen het moederschap en een zangcarrière, Natalie Dessay over haar stemcrisis en Waltraut Meier over het nooit reageren als zanger op berichten in de media. Joyce DiDonato praat over jeugd en spieren en Domingo over persoonlijkheid, charisma en geloofwaardigheid. De dirigenten Christie, Conlon, Nagano en Ozawa hebben het over hun plezier en afkeer van de hedendaagse opera. Interessant ook als Pierre Boulez vertelt over zijn afkeer van authenticiteit in de muziek. Hij vergelijkt het met een soort exotisme van de geschiedenis – je drukt de muziek terug in zijn tijd, compleet bevroren als een landschap in de lijst. Allen zijn unaniem over opera als de meest complete kunstvorm, die alles combineert. Een totaal spektakel, een spiegel van het leven.

De auteur van ‘Living Opera’ Joshua Jampol is redacteur voor de ‘International Herald Tribune’ en schreef eerder voor ‘Time Magazine’, ‘The Guardian’ en ‘The Times’. Jampol heeft kennis van zaken en deinst er niet voor terug om provocerende vragen te stellen. Kundig schetst hij de persoonlijkheid van de ondervraagde. ‘Living Opera’ is een verhelderend en onderhoudend boek voor iedereen, die meer wil weten over de wereld achter de opera en wat de betrokkenen bezig houdt.

2010; $ 27,95
ISBN 978-0-19-538138-2
330pp, Hardcover
Oxford University, New York