oktober 2010

Thomas Voigt – ‘Jonas Kaufmann; Meinen die wirklich mich’

Jonas Kaufmann is één van de grootste tenoren van onze tijd. Hij is een veelzijdig zanger met een breed repertoire. Hij zingt rollen als Lohengrin en Parsifal, maar ook Alfredo en Werther. Zijn eerste zangdocent was Helmut Deutsch aan de Hochschule für Musik in München in 1989. In de zomervakantie van 1994 nam Kaufmann lessen bij James King, die hem afleerde met teveel druk te zingen. Verder volgde hij masterclasses bij de 70-jarige Josef Metternich, die hem bijbracht meer intensiteit in de stem te leggen. “Ik zal het beest in je losmaken”, zei Metternich bij de eerste les. Kaufmann verdankt volgens eigen zeggen alles aan de Amerikaanse bariton Michael Rhodes. Door de keel achter wijd open te zetten en de stem vrij te laten stromen, maakte hij Kaufmanns tenor lichamelijker, krachtiger en meer ontspannen.

Zo spreekt Jonas Kaufmann over zijn opleiding en over een breed scala aan andere onderwerpen in zijn interview-biografie ‘Meinen die wirklich mich’ opgetekend door Thomas Voigt. Voight was redacteur van de tijdschriften ‘Opernwelt’ en ‘Fono Forum’ en schreef eerder al vergelijkbare interview-biografieën, zoals “So war mein Weg” over Martha Mödl en “Nicht nur Salome und Elektra” over Inge Borkh. ‘Meinen die wirklich mich’ is een interessant boek. Kaufmanns ideeën zijn herkenbaar voor zangers. Thema’s als hoogtevrees voor de hoge C, marketingstrategieën, type-casting, het luisteren naar oude opnamen en Wagner zingen als Italiaans zijn interessant voor collega’s, maar ook voor de doorsnee operaliefhebber.

Kaufmann deinst er niet voor terug zich in ‘Meinen die wirklich mich’ kritisch uit te laten over ideeën van anderen. Zo was hij teleurgesteld over de masterclasses van Hans Hotter, omdat Kaufmann sceptisch stond tegenover het “klein houden” van de stem, dat Hotter voorstond. Het passen in hokjes, zoals Peter Schreier predikte, stond Kaufmann ook niet erg aan. Verder is hij eerlijk over regisseurs als Mussbach, Kušej en Strehler.

Het voorwoord van het boek is geschreven door Plácido Domingo en er zijn bijdragen – en natuurlijk veel complimenten – van onder anderen Angela Gheorghiu, Nathalie Dessay, Antonio Pappano, Franz Weiser-Möst, Alexander Pereira, Peter Gelb, Helmut Deutsch en Christa Ludwig. ‘Stemmenkenner’ Jürgen Kesting vergelijkt Kaufmann met de tenor Jon Vickers vanwege het brede baritonale fundament en een groot dynamische bereik. Kesting noemt echter passagio de overgang van midden- naar kopregister, maar als ‘stemmenkenner’ zou hij toch moeten weten dat de mannenstem geen middenregister heeft. Het boek bevat veel fraaie kleurenfoto’s en onder andere een foto van Kaufmann met Eva-Maria Westbroek tijdens de opnamen van zijn laatste CD ‘Verismo Aria’s’ in Rome. ‘Meinen die wirklich mich’ is een absolute aanrader!

2010;  20,00
ISBN 978-3-89487-669-2
176pp, Hardcover
Henschel Verlag, Leipzig