juni 2010

Robert Levine – ‘Maria Callas: A Musical Biography’

In de paperback uitgave van ‘Maria Callas: A Musical Biography’ beschrijft Robert Levine het leven en carrière van de grootste zangeressen uit de operageschiedenis. Hij analyseert de vertolkingen van Maria Callas aan de hand van opnamen, die zijn bijgevoegd op twee CDs. Het is een toegankelijke en onderhoudende biografie, die voor zowel de beginnende als de gevorderde operaliefhebbers interessant is.

“La Divina”, zoals de Italianen Maria Callas noemden, is waarschijnlijk de meest legendarische operazangeres van de 20ste eeuw. In de paperback uitgave van ‘Maria Callas: A Musical Biography’, die dit jaar verscheen, beschrijft Robert Levine – een muziekcriticus en hoofdredacteur van ClassicsToday.com – Callas’ leven en carrière. Het eerste gedeelte van het boek biedt een gedetailleerde biografie. Het bevat geen werkelijk nieuwe informatie, maar het geeft wel een leesbaar overzicht. Het boek bevat verder meer dan 100 bijzondere zwart-wit foto’s. Het interessante aan deze uitgave is, dat er twee CDs bijgevoegd zijn, die opnamen van Maria Callas bevatten. In het laatste derde deel van het boek worden die opnamen door Levine geanalyseerd. Hij beschrijft wat Callas’ interpretatie zo bijzonder maakte en hij vertelt waar men naar dient te luisteren en op moet letten aan de hand van aanduidingen van de precieze tijden. De helft van de tracks zijn echter helaas van opera’s, die Callas nooit op de bühne zong. Andere belangrijke rollen, die zij wel vaak heeft gezongen – zoals ‘Medea’, ‘Aida’ en ‘I Puritani’ – ontbreken. De keuze van de volgorde van de aria’s is ook onduidelijk en zeker niet chronologisch. Maar de beschrijvingen van Levine zijn boeiend, objectief en zeker nuttig voor de minder gevorderde luisteraar. Tenslotte is er een fraaie lijst van voorstellingen en een discografie. ‘Maria Callas: A Musical Biography’ is een mooi eerbetoon aan één van de grootste zangeressen uit de operageschiedenis. Robert Levine is toegewijd, maar objectief en hij is zeker niet bang kritiek te leveren. Het is een toegankelijke en onderhoudende biografie die voor zowel de beginnende als de gevorderde operaliefhebber interessant is.

2010; £ 21,00 / $25,00
ISBN 978-1-57467-183-4
224pp, Paperback
Amadeus Press, New York