Bert Esselink – De Amsterdamse Rivierenbuurt *****

De Rivierenbuurt is een interessante stadswijk in Amsterdam-Zuid. Een omgeving vol geschiedenis, aantrekkelijke architectuur en boeiende bewoners. Van de auteur Bert Esselink (1968) verscheen nu het boek ‘De Amsterdamse Rivierenbuurt; Honderd Jaar Schoonheid & Schuld’ na zijn eerdere publicaties over vertaalprocessen en -technologie. Zijn nieuwe boek is een grootse studie. Het beschrijft het ontstaan van de buurt aan het begin van de 20ste eeuw en de impact die de Tweede Wereldoorlog had op de wijk. De Tweede Wereldoorlog had enorme gevolgen voor de Rivierenbuurt. Een kwart van de bevolking van de Rivierenbuurt werd door de nazi’s vermoord en van de 17.000 Joodse inwoners van de buurt hebben 13.000 de oorlog niet overleefd. Esselink vertelt tevens over bekende bewoners, waaronder uiteraard Anne Frank, maar ook Audrey Hepburn, Jan Wolkers en Willem Holleeder. Het boek biedt bovendien een overzicht van adressen waar iets bijzonders is gebeurd of iets opmerkelijks te aanschouwen is. Hierdoor kan de lezer zelf op ontdekkingsreis gaan door de buurt. Een eerbetoon aan een fascinerende Amsterdamse woonwijk opgetekend in een vlotte schrijfstijl.

Paperback
februari 2021
368 pagina’s
Uitgever Boom uitgevers Amsterdam
ISBN 9789024435692
€ 24,90

Charles Baudelaire – Mijn hoofd is een zieke vulkaan *****

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse schrijver Charles Baudelaire (1821-1867) werd geboren. Zijn gedichten presenteren observaties van de realiteit in een haast exotische stemming en tonen een virtuositeit in de omgang met ritme en rijm. Zijn bekendste verzameling ‘Les Fleurs du Mal’ (1857) geldt nog altijd als een hoogtepunt in de 19e-eeuwse dichtkunst. Baudelaires gedichten werden door composities van Duparc en Debussy opgenomen in de top van het Franse liedrepertoire en hij correspondeerde met onder anderen Wagner en Liszt. Van zijn ruim 1500 overgeleverde brieven bundelde de Nederlandse vertaler en publicist Kiki Coumans (1971) zo’n 100 in ‘Mijn hoofd is een zieke vulkaan; Brieven’. Zij ontdekt hierin dat de vroege verhouding van Baudelaire met zijn stiefvader hartelijker was dan door veel biografen – ook Sartre – tot dusverre werd aangenomen. De correspondentie toont een getergde kunstenaar die continu schulden had, blijvend onder curatele stond, diverse projecten zag mislukken en een gecompliceerde band met zijn moeder had. Een interessante uitgave!

Paperback
maart 2021
360 pagina’s
Uitgever de Arbeiderspers
ISBN 9789029543774
€ 27,50

Evard Hoem – De geschiedenis van mijn vader en mijn moeder ****

De Noorse schrijver Edvard Hoem (1949) vertelt in ‘Het verhaal van mijn vader en mijn moeder’ het indrukwekkende relaas van zijn ouders; Zijn vader was een rondtrekkende dominee en zijn moeder had al een kind uit een relatie met een Duitse soldaat. Het boek geeft zowel een liefdevol en intens familieportret als een roerend beeld over het Noorse plattelandsleven. Hoem beschrijft het op authentieke en gevoelvolle wijze, maar nergens wordt het sentimenteel. Deze vertaling door Paula Stevens is zover bekend het eerste boek van Edvard Hoem in het Nederlands.

Paperback
maart 2021
264 pagina’s
Uitgever Nbc – Oevers
ISBN 9789492068545
€ 20,00

Matthias Rozemond – Amalia ****

De huidige prinses Amalia (2003) stamt in een rechte lijn af van gravin Amalia van Solms, die in 1621 als hofdame van Elizabeth Stuart – de echtgenote van de uit Bohemen verbannen keurvorst Frederik V van de Palts – naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kwam. In de historische roman ‘Amalia; Prinses van Oranje’ worden de eerste vijf jaren van Amalia van Solms in Den Haag geschetst door Matthias Rozemond (1962). Rozemond studeerde Duitse taal- en letterkunde en schreef eerder kronieken over Jeroen Bosch en Rembrandt. Hij vertelt in deels waargebeurde, deels fictieve lotgevallen over het ontluikende liefdesleven van de hofdame in samenspel met haar politieke engagement. Een boeiende, interessante en ongekunsteld geschreven roman.

Hardcover
april 2021
416 pagina’s
Uitgever Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789024588046
€ 24,99

Guido van Hengel – Roedel ****

Historicus Guido van Hengel (1982) beschrijft in ‘Roedel; Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië’ de honden- en mensenmelancholie én honden- en mensenwreedheid in voormalig Joegoslavië. Aan de hand van de 20ste-eeuwse geschiedenis van de Federale Republiek schetst hij de mens en het dier als lotgenoot. Niet alleen mensen bleven er geen verdriet en ellende bespaard, ook de dieren werd verschrikkelijk veel leed aangedaan. In steden als Belgrado en Sarajevo ontmoet Van Hengel honden en bekijkt hij met een haast filmische blik hoe oorlogen de maatschappij hebben verstoord. Geen boek voor weekhartigen!

Paperback
maart 2021
248 pagina’s
Uitgeverij G.A. van Oorschot B.V.
ISBN 9789028223066
€ 20,00