Nederlandse mezzo Elisabeth Cooymans overleden (98)

17-10-2018

De Nederlandse mezzosopraan Elisabeth Cooymans-De Groot is op 14 oktober in Houten overleden.

Elisabeth Cooymans werd op 31 maart 1920 in Waalwijk geboren en voltooide haar zangopleiding aan het Utrechts Conservatorium bij directeur Hendrik Andriessen. Vervolgens had zij les van Berthe Seroen, Irma Kolassi en Willem Ravelli.

Het zwaartepunt van de carrière van Elisabeth Cooymans lag op het liedrepertoire van de 19e en 20e eeuw. Zo zong zij werken als ‘Frauenliebe und Leben’ van Schumann, ‘Poème de l’Amour et de la Mer’ van Chausson, ‘Proses Lyriques’ van Debussy, ‘La Vierge à Midi’ voor mezzosopraan en orgel van Hendrik Andriessen (première 1966) en liederen van Britten, Henze, Mahler en Wolf.

Elisabeth Cooymans werkte bovendien vaak mee aan vocale orkestwerken, zoals ‘Alt-Rhapsodie’ voor altsolo, mannenkoor en orkest van Brahms, ‘Pippa Passes’ van Wilhelm Rettich en andere orkestwerken van Beethoven, Berlioz, Bruckner, Mahler en Verdi.

De religieuze muziek nam voor haar een bijzondere plaats in. Zo zong zij in ‘Deux Moralités’ van Alex Voormolen en droeg de componist in 1969 zijn ‘Madrigal’ aan haar op. Verder vertolkte zij van André Caplet ‘Le Miroir de Jésus’ en van Oscar van Hemel ‘Les Mystères du Christ’. Ook de werken van Bach behoorden tot haar favorieten.

Elisabeth Cooymans trad ook op in concertante uitvoeringen van opera’s van Gluck, Gounod, Prokofiev, en Tsjaikovski. In 1966 zong zij in het Kurhaus van Scheveningen in een concertante uitvoering van ‘Orfeo ed Euridice’ van Gluck. Van een toneeluitvoering is het nooit gekomen.

In 1972 werd zij door de Johan Wagenaar Stichting onderscheiden wegens “opmerkelijke prestaties op het gebied van uitvoering van Nederlandse Kamermuziek”.

Elisabeth Cooymans trad op met dirigenten als Jean Fournet, Erich Leinsdorf, Ferdinand Leitner, Riccardo Muti en Edo de Waart en zong tijdens het Holland Festival, het Festival van Vlaanderen en de Bregenzer Festspiele. Tot haar vaste begeleiders tijdens haar recitals behoorden onder anderen George van Renesse, Rudolf Jansen en Sas Bunge.

Haar laatste concert gaf Elisabeth Cooymans op haar 65ste op het kasteel Groenevelt te Baarn met begeleidster Dorti de Rooy. Daarna legde zij zich toe op het geven van zangles. Ook was zij jurylid bij het Internationale Vocalisten Concours te ’s Hertogenbosch.

Elisabeth Cooymans maakte meerdere grammofoonplaten (label HMV) en haar omvangrijke repertoire is tevens vastgelegd tijdens diverse radio-opnamen. Eind maart 2006 bracht Elisabeth Cooymans in eigen beheer een dubbel-CD uit met een selectie uit radio-opnamen die zijn gemaakt tussen 1965 en 1987.

Kijk op YouTube

Home