08-10-2017

Het Edinburgh Festival ligt onder vuur door mensenrechtenorganisaties vanwege zijn productie van de opera ‘The Death of Klinghoffer’ van de Amerikaanse componist John Adams.

‘The Death of Klinghoffer’ (Berlijn, 1991) is door critici al vaker als antisemitisch bestempeld en het werk zou terrorisme verheerlijken. De opera is gebaseerd op de gebeurtenissen aan boord van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro in 1985, toen de Joods-Amerikaanse en invalide zakenman Klinghoffer werd vermoord door pro-Palestijnse terroristen.

Rabbi Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles roept nu op tot een boycot van de productie in Edinburgh. Ook in 2014 waren er al ordeverstoringen in de Metropolitan Opera van New York vanwege opvoeringen van ‘The Death of Klinghoffer’. Oud-burgermeester van New York Rudolph Giuliani leidde toen een groot protest.

‘The Death of Klinghoffer’ zal door het Edinburgh Festival worden opgevoerd op 23, 25, 27 en 29 augustus 2017.

Lees in Playbill