Kandidaten Opera Nederland Prijs 2017

© Anne van Gelder

Lucie Chartin

De Opera Nederland Prijs wordt toegekend aan een Nederlandse zanger of zangeres die een uitgesproken zangkwaliteit laat zien tijdens de Halve Finales van het Internationaal Vocalisten Concours 2017 te ‘s-Hertogenbosch. De prijs van €2.500 wordt uitgereikt na afloop van de Orkestfinale op 17 september 2017. Maak de komende weken op Opera Nederland kennis met de vijf Nederlandse deelnemers, die zijn doorgedrongen tot de Eerste Ronde van het IVC op 9 en 10 september 2017.

De sopraan Lucie Chartin (1987) studeerde in Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Xenia Meijer. Nu wordt zij tevens gecoacht door Susanna Eken in Kopenhagen en Brian Masuda in Amsterdam.

1. Van welke klassieke werken hou je het meest?
Nou, het begint al met een onmogelijke vraag. Ik hou gelukkig van heel veel muziek, dat maakt mijn werk zo leuk. Maar vooruit: ‘Dido & Aeneas’ and Schumann’s ‘Kinderszenen’ hebben een speciale plek. Een aantal Mozart opera’s scoren ook heel hoog, maar laatst heb ik bijvoorbeeld ‘Le Vin Herbé’ van Frank Martin ontdekt en dat vond ik ook geweldig mooi.

2. Welke opnamen van klassieke muziek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
Hm, nou als ik toch al een opname mee kan nemen én het daar kan beluisteren, dan neem ik het liefst nog m’n hele spotify collectie 🙂

3. Favoriete niet-klassieke musici en / of opnamen?
In jazz, Herbie Hancock and Wayne Shorter ‘1+1’, een waanzinnig mooie album. Julien Loureau ‘The Rise’ is ook een favoriet. Verder heb ik veel naar de Franse zangeres Camille geluisterd.

4. Welke muziek maakt je aan het huilen?
Piano solo over het algemeen, gespeeld door Vladimir Ashkenazy in het bijzonder, en in Chopin al helemaal.

5. Absoluut ondergewaardeerde werken en / of componisten?
Hindemith, ‘Neues vom Tage’. Menotti gaat ook veel te weinig na mijn smaak.

6. Mogelijk overgewaardeerde werken en / of componisten?
Oeh, zou ik niet kunnen zeggen. Ik heb wel eens afkeer voor bepaalde componisten of stijlen gehad, tot ik ze toch leerde waarderen. En verder durf ik geen namen te noemen, vind ik niet aardig (James Dillon).

7. Live-uitvoering(en) waar je bij was en die je nooit zult vergeten?
‘La Traviata’ van DNO, ik geloof dat het 5 jaar geleden was. Joyce El Khoury viel in en het was die fantastische enscenering van Willy Decker die ooit in Salzburg in premiere ging met Netrebko. Ik was er met een vriend van me en we waren beide zo in shock… Het heeft wel twee uur geduurd voor we weer waren geland. Heb ik nooit meer meegemaakt.

8. Recente films, die je mooi vond?
‘Interstellar’ van Christopher Nolan heeft een diepe indruk op me gemaakt.

9. Een paar volgens jou klassiekers films?
Ik ben zonder TV opgegroeid en het enige dat mijn vader in huis had was ‘Modern Times’ en ‘Gold Rush’ van Charlie Chaplin. De videospeler was in het onverwarmde atelier en dat wij met z’n allen onder een berg dekens moesten kruipen heeft vast toegevoegd aan de ervaring. Toch blijf ik ze absoluut onmisbare klassiekers vinden.

10. Een boek (of twee), die belangrijk voor je zijn en waarom?
Stanislavsky ‘An Actor Prepares’ heeft mij enorm geïnspireerd, altijd goed om weer in te duiken. Verder heb ik laatst ‘A Suitable Boy’ gelezen van de indiaanse schrijver Vikram Seth. Het is een behoorlijke pil, maar o zo goed geschreven.

11. Iets van jezelf waarop je het meest trots bent?
Mijn afgetraind lichaam en fantastische conditie natuurlijk. Grapje. Nee, ik ben heel trots en gelukkig dat ik zo’n waanzinnig lief leuk slim vriendje heb gescoord en hem zover heb gekregen dat hij met me wilde trouwen. Mag ik dat “van mezelf” noemen? Ach ja, en dat er in dat piepsopraantje toch een fijne warme stem schuilde ben ik ook erg blij mee.

12. Iets van jezelf waarvoor je je schaamt?
Oei… Ik vergeet namen en gezichten heel snel en bevind me vaak in heel gênante situaties, waarbij ik tegen mensen spreek en niet meer weet wie het zijn, of erger, ze totaal negeer terwijl we al samen hebben gewerkt.

13. Drie dingen waar je niet zonder kunt?
85% chocolade, m’n iPhone, en ow ja, m’n echtgenoot (in die volgorde) 🙂

14. Als ik er eens uit wil…
Ga ik uit eten! Lievelingsterras: ‘De Ysbreeker’ in Amsterdam. Beste Italiaans eten: ‘Applause’ in Haarlem. Lekkerste burgers: ‘Pickels’ in Utrecht.

15. Mensen zijn verbaasd, dat ik…
Niet in Nederland ben opgegroeid (dat hoor je niet namelijk), van kinderboeken en science fiction hou (geef mij maar Star Trek en Roald Dahl) en allerlei ethisch onverantwoorde dingen eet (foi gras…)

16. Mijn favoriete steden zijn
Kopenhagen en Stockholm. Ik ben gek op Scandinavië.

17. Ik ben stiekem verliefd op
De stem van Alan Rickman, verse baguette met boter bij het ontbijt, yogapants.

18. Mijn meest opvallende, afkeurenswaardige genot
Ah, een guilty pleasure… Michael Bublé. Heerlijk.

19. Ik zou erg graag willen ontmoeten
Leonard Bernstein, maar dat is een beetje laat.

20. Ik heb nooit begrepen waarom
Er in Nederland reclame is in het midden van de film als je naar de bioscoop gaat.

Opera Nederland Prijs 2017