Spaanse mezzosopraan Teresa Berganza wordt 82 jaar

16-03-2017

Teresa Berganza Vargas werd op 16 maart 1935 in Madrid geboren. 

Teresa Berganza werkte al vanaf 1951 mee aan diverse studio-opnamen van zarzuela’s voordat zij in 1954 afstudeerde aan het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid. In 1957 maakte zij op haar 20ste haar operadebuut in de titelrol van ‘La Cenerentola’ van Rossini in Aix-en-Provence en in dat jaar trouwde zij ook met de pianist Felix Lavilla.

Zij gaf op 17 januari 1958 haar officiële debuut in de Scala van Milaan als Isolier in ‘Le Comte d’Ory’ van Rossini en op 13 juni 1958 zong zij voor het eerst tijdens het Glyndebourne Festival als Cherubino in in ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart.

Ook als Cherubino maakte zij op 27 januari 1959 haar debuut in de Wiener Staatsoper. Daar zong zij twee dagen later tevens de rol van Dorabella in ‘Così Fan Tutte’ van Mozart. Op 16 mei 1960 maakte zij haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini.

Teresa Berganza trad op 11 oktober 1967 voor het eerst op in de Metropolitan Opera in New York als Cherubino. In 1977 werd haar huwelijk met Félix Lavilla ontbonden. Tegenwoordig geeft zij les aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid.

Kijk op YouTube

Home, Nieuws