04-12-2015

Boulevard, Dutch Design Week en Opera Zuid profiteren van extra miljoenen voor kunst.

De tien miljoen euro die de Tweede Kamer volgend jaar extra voor kunst en cultuur uitgeeft, komt voor een deel ook in Brabant terecht. Brabantse theaterfestivals die de afgelopen weken druk actie hebben gevoerd, zijn in ieder geval blij. Ook Opera Zuid en de Dutch Design Week mogen op (extra) rijksgeld rekenen.

De Tweede Kamer besloot donderdag 10 miljoen euro extra voor kunst en cultuur opzij te zetten. De uitspraak van de kamer gaat alleen over 2016, maar in de politiek wordt er wel al over gesproken hetzelfde bedrag ook voor de jaren 2017 tot 2021 beschikbaar te stellen.

Veertig Nederlandse (theater)festivals – waaronder een groot aantal Brabantse – stuurden eerder een brief naar de Tweede Kamer waarin ze om twee-en-een-half miljoen euro vroegen.

Partijen in de Tweede Kamer waren er al van overtuigd dat de bezuinigingen op de cultuur in de afgelopen jaren veel schade hebben aangericht. Een plan om extra geld naar de cultuur te schuiven, kreeg echter weinig steun omdat het geld in dat plan voor een deel bij de gemeenten werd weggehaald. Op het laatste moment vond de Tweede Kamer nog 10 miljoen euro in de begroting van Economische Zaken.

Ruim een derde van het geld is bestemd voor festivals. Daarnaast moet er nog een potje komen voor festivals die tegenslag hebben, bijvoorbeeld door slecht weer. De festivals kunnen nu plannen indienen. Theaterfestival De Boulevard gaat dat zeker doen, maar ook bijvoorbeeld Incubate, Circo Circolo, Cement, het Strijpfestival en het Trompfestival kunnen met ideeën komen.

Een half miljoen heeft de kamer opzij gezet voor opera. Opera Zuid is van plan daaruit geld te vragen voor een educatief project.

De Dutch Design Week die onlangs nog om een bijdrage van het Rijk vroeg, werd in de Tweede Kamer specifiek genoemd. Het is logisch dat de organisatie een hoge kans van slagen heeft als nu om rijksgeld wordt gevraagd.

Verder vind de kamer dat geld uit de tien miljoen naar beeldende kunst moet én naar plannen om de arbeidsmarkt voor kunstenaars aantrekkelijker te maken.

Opvallend is dat het plannetje om een miljoen opzij te leggen voor de beveiliging van culturele evenementen nu weer is verdwenen. Dat plan trok in de publiciteit de meeste aandacht. Uiteindelijk vond de politiek dat het geld voor zulke beveiliging niet bij de cultuur zelf vandaan moet komen.

Lees in Omroep Brabant

© Morten de Boer