Verjaardag Frank van Aken

05-12-2014

De Nederlandse heldentenor Frank van Aken viert op 5 december 2014 zijn verjaardag.

Frank van Aken studeerde zang in eerste instantie bij Marianne Blok en daarna aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij maakte zijn professionele operadebuut in 1992 als Odorado in ‘Die Feuersbrunst’ van Haydn bij de Zomeropera in een productie van Jan Bouws. Van Aken won in 1994 het Cristina Deutekom Concours en nam vervolgens les bij de Amerikaanse heldentenor James McCray. In 1995 jaar maakte Van Aken zijn internationale debuut in Rome als Cavaradossi in ‘Tosca’ van Puccini. Hierna had hij een engagement bij het Staatstheater Meiningen. Van 1997 tot 2000 was hij ensemblelid van de Deutschen Oper am Rhein in Düsseldorf, waar hij onder andere de Wagnerrollen Lohengrin, Erik, Stolzing, Siegmund en Parsifal zong. Van 2006 tot en met 2014 was hij ensemblelid van de Oper Frankfurt. Van Aken maakte op 27 juni 2007 zijn debuut in Bayreuth in de titelrol van ‘Tannhäuser’ van Wagner en zong deze rol een jaar later in het Gran Teatre del Liceu van Barcelona. Hij was in 2008 te horen in de partij van Aegisth in ‘Elektra’ in het Royal Opera House Covent Garden van Londen en hij maakte zijn debuut aan de Wiener Staatsoper op 11 september 2010 als Tannhäuser. Zijn debuut aan de Scala van Milaan was op 10 december 2010 als Siegmund en met deze rol viel hij op 28 april 2012 ook in de Metropolitan Opera House van New York in naast zijn echtgenote Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. Met haar zong hij in 2013 in de Semperoper van Dresden in ‘Tristan und Isolde’. Frank van Aken zong in 2014 onder andere de titelrol van ‘Guntram’ en Aegisth in de Semperoper, Siegmund in het Liceu en Sergei in ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ van Shostakovich in de Met.

© Jochen Quast

Home, Nieuws